„Cultul Musulman este un partener al statului român, un factor al păcii sociale și participant activ la construcția binelui comun în România”

 

inaugurare moschee calarasiÎn prezența a numeroși oficiali români și străini, la Călărași a fost inaugurată astăzi prima moschee din județ. Evenimentul a fost organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România și a avut loc în zi de sărbătoare pentru musulmani: Regaip Kandili.

Potrivit cifrelor oficiale ale Recensământului din anul 2011, 614 persoane din județul Călărași s-au declarat de religie Islamică, printre aceștia numărându-se etnici turci (456), tătari (4), romi (43), români (95) și alte etnii (15). În urma unor discuții pe care reprezentanții Muftiatului Cultului Musulman din România le-au avut la un moment dat cu reprezentanții autorităților locale din județul Călărași, dar și ca urmare a sprijinului manifestat atât de Secretariatul de Stat pentru Culte, de Diyanet, dar și de oameni de afaceri, s-au pus bazele proiectului ridicării unei geamii pentru comunitatea din Călărași. Inaugurarea lăcașului de cult a avut loc în ziua în care musulmanii din întreaga lume au marcat Regaip Kandili, sărbătoare cunoscută și drept una dintre cele cinci nopți sfinte ale Islamului. Au răspuns invitației Muftiatului Cultului Musulman din România de a lua parte la acest eveniment atât reprezentanți ai autorităților locale din Călărași, respectiv prefectul județului și viceprimarul municipiului reședință de județ, dar și numeroși diplomați acreditați la București și reprezentanți ai unor asocițiații și fundații culturale și umanitare care desfășoară și activități religioase pe teritoriul României. Printre oaspeții străini prezenți la inaugurarea moscheii din Călărași s-au numărat reprezentanții Ambasadelor Turciei, Qatarului, Arabiei Saudite, Pakistanului, Marocului, Zairului, Indoneziei, Iordaniei, Palestinei, Kazahstanului. Partea română a fost reprezentată de Secretarul de Stat din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet, și deputatul UDTR Iusein Ibram.

„În România cele 18 cultele religioase sunt libere, autonome și egale”

„Inaugurarea unui lăcaș de cult este întotdeauna un moment solemn, de mare încărcătură emoțională și simbolică, o formă de afirmare a credinței, a valorilor împărtășite de membrii unei comunități. Ca secretar de stat pentru culte, aș dori să remarc faptul că edificarea oricărui lăcaș de cult este un exercițiu al libertății religioase de care se bucură cetățenii într-un stat democratic. Îmi face plăcere să remarc faptul că România este una dintre țările europene cu un regim al cultelor extrem de liberal”, a spus, în deschiderea evenimentului, Secretarul de Stat pentru Culte Victor Opaschi. În mesajul său, oficialul român a mai făcut referire la libertățile religioase de care se bucură cetățenii români, dar și despre modelul pe care România îl poate constitui la nivel european în ceea ce privește integrarea comunității musulmane.

inaugurare moschee calarasi 1„În cadrul regimurilor democratice, exercitarea libertăților religioase este unul dintre drepturile fundamentale de care se bucură cetățenii. După cum vă este bine cunoscut, statul român este un stat neutru din punct de vedere religios, aceasta înseamnă că se caracterizează prin echidistanță față de toate cultele religioase și că respectă în totalitate autonomia cultelor. În România cele 18 cultele religioase sunt libere, autonome și egale în fața legii și a autorităților publice. Eu cred că, în prezent, contextul european și internațional ne invită la o cunoaștere mult mai profundă a Islamului și a religiilor, în general, dar mai ales ne invită la cultivarea și încurajarea unui discurs religios care să promoveze valorile tradiționale ale Islamului și care, de altfel, nu au nimic de a face cu răstălmăcirile provocate de extremiști și de fundamentaliști. Prezența Islamului pe teritoriul României datează din secolul al XII-lea, iar comunități stabile sunt din secolele XIV – XV. După integrarea Dobrogei în România în anul 1878, această comunitate, destul de consistentă la vremea aceea și constituită cu precădere din turci și tătari, a fost recunoscută de statul român. Din anul 1928 Muftiatul Cultului Musulman este un cult legal în România, iar musulmanii români au rămas loiali României, recunoașterea acestei loialități fiind consacrată și prin construirea Moscheii „Carol I” la Constanța. Este un simbol al respectului statului român față de comunitatea musulmană turco – tătară. Cred că nu exagerez dacă spun că România este un model european în ceea ce privește integrarea comunității musulmane. Potrivit legii cultelor din România din anul 2006, Cultul Musulman este un partener al statului român, este un factor al păcii sociale și participant activ la construcția binelui comun în România. Cultul Musulman din România are excelente relații de cooperare cu celelalte culte religioase din țara noastră și este un membru activ al Consiliului Consultativ al Cultelor din România. Cultul Musulman din România are poziții comune cu celelalte 17 culte din țara noastră în ceea ce privește problemele cu care se confruntă societatea românească”, a mai spus Secretarul de Stat Victor Opaschi.

„Este o zi istorică în orașul Călărași”

În calitate de gazdă, Muftiul Cultului Musulman din România a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în finalizarea acestui proiect, precum și celor prezenți la ceremonia de inaugurare.

„Este o zi istorică în orașul Călărași”, a spus Muftiul Muurat Iusuf, care a adăugat: „Cu prilejul acestui eveniment am deosebita plăcere să mulțumesc pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect de suflet cetățenilor români, de religie islamică și nu numai, atât autorităților locale, cât și Departamentului Cultelor Religioase din Republica Turcia, Diyanet. Noi, comunitatea turco – tătară musulmană, trăim în această țară minunată România de peste 9 secole, dând dovadă de loialitate față de poporul român. Construirea de lăcașuri de cult în România este dovada vie a unei bune conviețuiri interetnice și inter-religioase. Acest model de conviețuire, de frățietate, de toleranță, de armonie din Dobrogea este unicat în lume. La această bună conviețuire, în ultimele decenii s-au alăturat și musulmanii veniți din diferite state cu populație majoritar musulmană care alături de noi au jurat loialitate față de Constituția României și statul român. În aceste vremuri tulburi, mă rog ca bunul Allah să ocrotească România și toate țările care condamnă extremismul religios și mă rog pentru ca pacea, înțelegerea și toleranța să dăinuie pe acest pământ”.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.