La începutul lunii septembrie, Constanța a găzduit cel de-al optulea Congres Internațional de Științe Sociale din Balcani. Evenimentul a avut loc grație colaborării Universității „Ovidius” din Constanța, prin Facultatea de Istorie și Științe Politice, cu universități de prestigiu din Turcia.
Oameni de știință din Turcia, România, Ucraina și Lituania au participat, în perioada 7 – 8 septembrie, la al optulea Congres Internațional de Științe Sociale din Balcani, eveniment ce a avut ca temă „Cooperarea continuă în Balcani”. Până în prezent, congresul s-a mai organizat în Kosovo, Macedonia, Bosnia – Herțegovina, Serbia, Ungaria și Moldova, România fiind pentru prima dată gazda evenimentului. Organizatorii ediției de anul acesta, de la Constanța au fost Universitatea „Ovidius”, prin Facultatea de Istorie și Științe Politice și Universitatea din Sakarya, cu sprijinul unor paterneri din Turcia, precum Universitățile „Gazi”, „Eciyes”, „Yildiz Teknik”, „Trakya”, „Nișantași”, „Ahmet Yesevi”, Agenția de Coordonare și Cooperare Turcă – TIKA – România, TÜBAV, TURDAY, TURKSOY, dar și Primăria Municipiului Medgidia.
Deschiderea oficială a avut loc în prezența Ambasadorului Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș, gazdele fiind reprezentate de prof. univ. dr. Diane Vancea, prorector al Universității „Ovidius”, și conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice.
În mesajul său de deschidere, prorectorul Diane Vancea a transmis salutul rectorului Sorin Rugină, apreciind larga deschidere a evenimentului către domenii dintre cele mai variate. „Ne aflăm în fața unei fericite îmbinări a eforturilor din aceste domenii, iar prezența dumneavoastră aici reprezintă o certitudine în ceea ce privește dorința de colaborare dintre universitățile noastre”, a încheiat prof. univ. dr. Diane Vancea.
85 de oameni de știință și 17 sesiuni de dezbateri
Așa cum a precizat unul dintre coordonatorii congresului, prof. univ. dr. Enver Aydogan de la Universitatea „Gazi”, ideea unui astfel de eveniment a apărut în urmă cu zece ani. „Ca oameni de știință am inițiat acest proiect conștienți fiind de importanța împărțirii unei moșteniri culturale și istorice comune. În acest an suntem împreună la Constanța, România, și, așa cum a precizat și colaboratorul din România al acestui congres, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, suntem aici după o muncă îndelungată care a început cu mult timp în urmă. De asemenea, ne-am bucurat de sprijinul domnului rector al Universității „Ovidius”, al domnului Consul General al Republicii Turcia la Constanța, al domnului Ahmet Daștan, coordonatorul TIKA din România, și bineînțeles al domnului ambasador. De asemenea, unul dintre cei care au sprijinit acest demers este Metin Omer. Pe parcursul a două zile ne vom prezenta ideile și vom pune accent și vom arăta cât de importantă este colaborarea în Balcani. De asemenea, din perspectiva importanție prieteniei dintre România și Turcia, avem în program și câteva vizite în Constanța și Medgidia. De asemenea, aș dori să mulțumesc și universităților din Turcia care au sprijinit organizarea acestui congres”, a spus prof. univ. dr. Enver Aydogan.
Congresul s-a desfășurat pe 17 sesiuni care s-au desfășurat în paralel în trei săli ale Universității „Ovidius”, fiind înscriși 85 de oameni de știință.
România, cea mai importantă țară din Balcani
Ambasadorul Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș, a vorbit despre importanța unor astfel de evenimente în contextul consolidării relațiilor dintre România și Turcia, rolul României în Balcani și a făcut trimitere în discursul său și la comunitățile turcă și tătară din România și la rolul acestora în același context al relațiilor bilaterale.
„Conferința aceasta nu este un eveniment nou, se organizează de mai mult timp în Balcani, dar cred că mulți dintre dumneavoastră sunt pentru prima dată în România. În cultura populară din Turcia, atunci când spunem Balcani, cu siguranță ne vin în minte Albania, Macedonia, Bosnia Herțegovina, Kosovo, Bulgaria și mulți dintre noi ne gândim mai târziu la România. Eu, care sunt la București de trei ani, pot să vă spun că atunci când spunem Balcani, cea mai importantă țară este România. Pe de o parte, este cea mai importantă țară din regiune, este a șasea țară din Uniunea Europeană, iar pe de altă parte sunt relațiile dintre România și Turcia. Este una dintre cele trei țări membre NATO și UE din regiune și chiar dacă nu are aceeași creștere economică asemenea altor țări din Europa de Est, totuși este o țară stabilă. În ceea ce privește relațiile bilaterale politice, economice, culturale este cea mai importantă țară. Din punct de vedere politic România este un partener strategic și acest lucru nu este numai la nivel de vorbe, avem și o înțelegere în acest sens. Din punct de vedere economic, România este una dintre țările cu cele mai mari investiții turcești. În România sunt 16.000 de oameni de afaceri turci, iar nivelul investițiilor a depășit 6 miliarde de dolari. Din punct de vedere cultural, turcii și tătarii de aici sunt o punte de legătură pentru relațiile dintre România și Turcia. Faptul că statul româna acordă drepturi turcilor și tătarilor de aici este un aspect important în contextul relațiilor dintre cele două țări. Ați venit într-o țară în care nivelul relațiilor este foarte intens, foarte ridicat. Veți vizita orașul Medgidia, oraș al cărui nume provine de la cel al Sultanului Abdul Medgid, după cum vedeți autoritățile din România nu schimbă numele localităților așa cum se întâmplă în alte părți”, le-a transmis diplomatul turc participanților la deschiderea oficială a celui de-al optulea Congres Internațional de Științe Sociale din Balcani.
„Istoria și civilizația turcilor din Dobrogea”, un nou proiect al FISP
În contextul discuțiilor referitoare la bunele relații româno-turce prin prisma comunităților turcă și tătară din România, decanul Emanuel Plopeanu a ținut să menționeze că și Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) are o bună colaborare cu cele două comunități. Prof. univ. dr. Emanuel Plopeanu a vorbit despre două proiecte importante și anume cursul „Istoria și civilizația tătarilor”, un proiect în desfășurare care anul acesta se va ține pentru al patrulea an consecutiv, și „Istoria și civilizația turcilor din Dobrogea”, proiect pe care facultatea și-l dorește pus în practică foarte curând.
La finalul congresului, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, a declarat: „A VIII-a ediție a Congresului Balcanic de Științele Sociale a prilejuit reunirea, la Universitatea „Ovidius” din Constanța, a peste 80 de cercetători din state balcanice, dar și central europene (Ucraina, Lituania). Pe parcursul a două zile au fost dezbătute subiecte numeroase, ce țin de trecut, de prezent și de perspectivele colaborării balcanice. De altfel, întregul demers a avut la bază conceptul dezvoltării sustenabile în Balcani. Congresul a lăsat urme vizibile și în domeniul relațiilor directe. Universitatea „Ovidius” din Constanța, prin Facultatea de Istorie și Științe Politice, a fost cunoscută și apreciată de reprezentanții universităților participante, deschizându-se căi efective de cooperare academică pe viitor, cu atât mai mult cu cât universitățile din Republica Turcia au participat în număr mare, inclusiv la nivelul cel mai înalt al conducerii. Există, astfel, toate premisele unei dezvoltări durabile și colaborării între Universitatea Ovidius și instituții partenere din Republica Turcia, cooperare dorită și afirmată public în discursurile Ambasadorului Republicii Turcia la București și ale coordonatorului TIKA Romania”.
La deschiderea oficială au mai participat Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Mustafa Uygar Sertel, coordonatorul TIKA în România, Ahmet Daștan, și președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci – Dobrogea, Zeki Uysal.
În cadrul evenimentului, reprezentanții Universității „Ovidius” au înmânat diplome și plachete rectorilor universităților partenere din Turcia, coordonatorilor congresului, prof. dr. Recai Coșkun și Enver Aydogan, directorului TIKA, Serdar Cam, dar și primarului municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, în timp ce organizatorii turci au înmânat diplome și plachete rectorului Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină, decanului Facultății de Istorie și Științe Politice, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, drd. Metin Omer, Ambasadorului Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș, Consulului General al Republicii Turcia la Constanța, Mustafa Uygar Sertel, și coordonatorului TIKA în România, Ahmet Daștan.