Constanţa, gazda profesorilor de limba turcă din Europa şi Asia

După Turcia, Azerbaidjan şi Macedonia, anul acesta a venit rândul României să reunească, în premieră, profesori de limba turcă din mai multe ţări în cadrul simpozionului internaţional cu tema „învăţământul în limba turcă – sistem, metodă şi perspective”.  La evenimentul organizat la Constanţa, vineri 24 septembrie, de Uniunea Democrată Turcă din România în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Asociaţia Cadrelor Didactice de etnie turcă şi tătară, Federaţia Internaţională a Cadrelor Didactice din Europa şi Asia, au participat cadre didactice din România, Turcia, Azerbaidjan, Cipru de Nord şi Kosovo.

 

Profesori şi elevi

„Scopul acestui simpozion este de a cimenta legăturile create între profesorii de limba turcă din cele 11 ţări în care aceasta se predă ca limbă maternă, consolidare ce a început odată cu înfiinţarea Federaţiei Internaţionale a Cadrelor Didactice din Europa şi Asia”, a precizat însuşi preşedintele federaţiei, Özcan Şuayip, prezent la simpozion. „Beneficiari ai acestor întâlniri vor fi elevii cei care reprezintă viitorul şi care vor transmite mai departe dragostea pentru studiul limbii turce”, a mai spus Özcan Şuayip.

 

România, promotor pentru ERASMUS

România are un rol foarte imporant în această structură, iar despre acest aspect a vorbit Vildan Bormambet, inspector de specialitate in cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului: „România este membră UE şi are acces la fonduri europene pentru derularea proiectelor de tip Erasmus. Este firesc să îi implicăm şi pe membrii Federaţiei Internaţionale a Cadrelor Didactice din Europa şi Asia în calitate de parteneri în derularea acestor proiecte.”

„În prezent, în România există 80 de cadre didactice care predau limba turcă şi 4.500 de elevi o studiază ca limbă maternă în condiţiile legislaţiei actuale”, a precizat lectorul universitar Ali Leman care a vorbit apoi despre situaţia învăţământului în limba turcă din ţara noastră din ultimii 20 de ani de când limba turcă se predă ca limbă maternă în instituţiile de învăţământ din ţara noastră.

 

Constanţa – Bucureşti via Medgidia – Babadag

Simpozionul a fost urmat de o vizită la Colegiul Naţional „Kemal Atatürk” din Medgidia, iar în week-end participanţii au vizitat geamia „Gazi Ali Pasa” din Babadag şi au păstrat un moment de reculegere la mormântul lui Sari Saltuk Dede. Duminică, delegaţia a participat la Bucureşti la „MALLtilingvism – voci şi culoare”, eveniment organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

 

Füsun Aramaz, Consul General al Republicii Turcia la Constanţa

„Etnicii turci au un rol important în dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Turcia. Ei trăiesc în armonie cu populaţia majoritară şi cu celelalte minorităţi etnice, respectă legile României şi, în acelaşi timp, îşi păstrează cultura, limba, identitatea spirirituală, tradiţiile şi obiceiurile. Consider că acest simpozion care a reunit lideri ai cadrelor didactice din ţările balcanice şi din lumea turcică pentru a dezbate probleme referitoare la metodele de predare a  limbii materne va contribui la dezvoltarea studiului limbii turce atât în Turcia cât şi în afara graniţelor ei.”

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.