În pragul împlinirii a 10 ani de activitate în spațiul mediatic, Agenția de știri crimeeană QHA (Qırım Haber Ajansı) și-a lansat joi, 1 octombrie, și versiunea în limba română a site-ului. Membrii comunității tătare din România vor avea astfel posibilitatea să citească și în limba română știri cu și despre tătarii din Crimeea. Potrivit reprezentanților QHA, scopul lansării ediției în limba română a site-ului a fost acela de a contribui la o cât mai bună informare a tătarilor din România cu privire la frații lor din Crimeea. Având în vedere, însă, că agenția preia și furnizează știri și din alte colțuri ale lumii unde trăiesc tătari, extinderea versiunilor site-ului are și rolul de a consolida relațiile dintre comunitățile de tătari și de a pune bazele unei cât mai bune comunicări.
Din anul 2006, de când a fost lansată, agenția a furnizat știri în limbile turcă, ucraineană, engleză și rusă, iar de ieri și în limba română. Știrile din ediția în limba română a site-ului QHA pot fi urmărite și pe Facebook și pe Twiter. Cei interesați pot găsi pe site și o galerie foto și o galerie video.
Deși inițial sediul agenției era la Akmescit (Simferopol), după anexarea Crimeii, Instituția pentru Controlul Telecomunicațiilor din Rusia (Roskomnadzor) nu a mai permis agenției să își desfășoare activitatea, motiv pentru care sediul acesteia a fost stabilit la Kiev.
Reprezentantul și editorul paginii în limba română a Agenției de știri crimeene QHA este Metin Omer, doctorand în istorie la Universitatea Hacettepe din Ankara, membru al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România și titularul cursului „Istoria și civilizația tătarilor”, susținut la Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Potrivit datelor recensământului din anul 2011, în România s-au declarat tătari 20.282 de cetățeni. La o numărătoare paralelă organizată de UDTTMR, numărul etnicilor tătari se ridică, însă, la aproximativ 40.000. Cei mai mulți cetățeni români de origine tătară sunt stabiliți în zona Dobrogei (județele Constanța și Tulcea). În România, comunitatea tătară este bine definită prin prisma identității sale culturale, a valorilor spirituale individuale. Cei mai mulți tătari care trăiesc astăzi în România sunt veniți din Crimeea.
Cei interesați pot accesa noua versiune a site-ului aici.