Ministerul Afacerilor Externe a găzduit, săptămâna trecută, reuniunea Comisiei de Cultură, Culte și Mass-Media a Consiliului Minorităților Naționale din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice. Au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai DRI, ai organizațiilor minorităților etnice cu reprezentare în Parlamentul României, precum și membri ai Comitetului Director al Alianței Civilizațiilor. Întâlnirea a avut ca temă centrală prezentarea inițiativei ONU „Alianța Civilizațiilor” și a celui de-al treilea Plan național al României privind participarea la acest program global.
România, un model care trebuie exportat
Ambasadorul Victoria Popescu, ministru plenipotențiar – Direcția ONU, Instituții Specializate și Francofonie din Cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a făcut o scurtă prezentare a „Alianței Civilizațiilor”. Diplomatul a pus accent pe necesitatea organizării, sub egida Alianței Civilizațiilor, a unor manifestări și activități educaționale, sociale și culturale care, care să contribuie la înțelegerea reciprocă și la consolidarea colaborării, în special în cele trei arii de prioritate ale planului: dialogul intercultural, tineret și sport și migrație. De asemenea, ambasadorul Victoria Popescu a mai subliniat și necesitatea creșterii vizibilității „Alianței Civilizațiilor” în plan național, precum și a promovării modelului românesc de conviețuire interetnică și interreligioasă la nivel internațional. „Din fericire, în România este bine, dar în lume există conflicte care au ca pretext motive interconfesionale. România este un model foarte bun pentru regiunea noastră”, a punctat reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe. În acest context, ambasadorul Victoria Popescu a lansat, tuturor reprezentanților organizațiilor minorităților naționale, invitația de a organiza și derula proiecte sub egida „Alianței Civilizațiilor”, răspunzând astfel nevoilor de promovare a multiculturalității din România sub auspiciile acestui program global.
Având în vedere contextul internațional actual, a crescut, în mod justificat, și interesul tuturor față de tot ce ține de aspectele religioase sau de diferențele între religii, astfel că, „Alianța Civilizațiilor” va avea un rol deosebit de important, în viitor, în procesul de pace și securitate. Și totul grație valorilor culturale și religioase care se vor promovate prin această inițiativă la nivel mondial, mizându-se astfel pe faptul că atât un dialog cu valențe culturale, cât și respectul față de credința celuilalt pot reprezenta noi oportunități de dezamorsare a unor conflicte. Despre importanța dialogului interreligios și despre rolul său în societate a vorbit și Rodica Precupețu, șef Serviciul Programe și Relații cu Societatea Civilă și Organisme Internaționale din cadrul DRI.
Participanții la reuniune au discutat, printre altele, posibilitatea organizațiilor minorităților naționale din România de a se face cunoscute în afara granițelor prin intermediul unor articole periodice, redactate în limba engleză.
Activități programate pentru 2015
Pentru anul 2015, printre activitățile programate a se organiza sub egida Alianței Civilizațiilor se numără organizarea celei de-a XV-a ediții a Colocviului itinerant internațional de științe ale limbajului Eugeniu Coșeriu, care reunește cercetători prestigioși din România, Republica Moldova, Ucraina, Franța, Belgia, Spania, Polonia, Ungaria, Turcia, tipărirea manualului pentru elevi „Istoria minorităților naționale din România”, organizarea unei școli de vară, dedicate promovării valorilor multiculturalismului și rezolvării conflictelor, organizarea unei sesiuni regionale a Model European Parliament, cu sesiuni pe tematica Alianței Civilizațiilor și publicarea volumului intitulat „Diplomacy through Sports”, care tratează problematica dialogului și a reconcilierii între culturi și comunități sociale, prin intermediul sportului.
Alianța Civilizațiilor este o inițiativă lansată în cadrul ONU, la data de 14 iulie 2005, în scopul mobilizării acțiunii politice, la nivel global, pentru facilitarea dialogului și promovarea înțelegerii și reconcilierii între culturi și religii.