Medgidia găzduiește în perioada 31 iulie – 6 august cea de-a XIV-a ediție a Taberei Internaționale de Pictură „Lucian Grigorescu”. La eveniment participă 15 pictori din Turcia, Cipru de Nord, Polonia, Regatul Bahrein și România.
Deschiderea oficială a taberei a avut loc marți, 1 august, în cadrul unei conferințe de presă susținută de viceprimarul municipiului Medgidia, Luminița Vlădescu. Aceasta i-a avut alături pe criticul de artă Alice Dinculescu și pictorul Mircea Costea, care au vorbit despre importanța evenimentului atât în plan local, cât și la nivel național și internațional.
„Veți găsi în Medgidia oameni frumoși care vă vor face să vă simțiți bine. Ne mândrim cu faptul că din acest oraș a plecat un nume foarte important, pictorul nostru Lucian Grigorescu. Administrația locală se implică în organizarea acestui eveniment ajuns la a XIV-a ediție. Avem această dorință de a dezvolta arta în Medgidia și de a aduce aici cât mai mulți oameni de artă. Noi suntem moștenitorii acestui mare pictor, Lucian Grigorescu. Administrația locală își dorește să vă reîntoarceți, de fiecare dată, la tabăra de pictură cu inspirație și cu dragoste pentru noi și pentru ceea ce reprezentăm noi în România”, a spus viceprimarul Luminița Vlădescu în deschiderea conferinței de presă.
O prietenă a artiștilor care se întâlnesc an de an la Medgidia, dar și a administrației locale, criticul de artă Alice Dinculescu a făcut referire, în intervenția sa, atât la aspecte ce țin de organizarea tradiționalei tabere care poartă numele marelui pictor Lucian Grigorescu, cât și la rolul pe care Medgidia l-a avut din punct de vedere cultural încă din secolul trecut. „Sunt 14 ani de când tabăra de la Medgidia a luat ființă, a trăit, a crescut, s-a șlefuit în organizare, în accepția cetățenilor, în bunele sale intenții, în prezența sa specială, în tot ceea ce înseamnă peisaj cultural românesc. Medgidia este un oraș special al Dobrogei, un oraș mic, dar ambițion, special pentru noi cei care trăim între Dunăre și Mare, un oraș special care și-a găsit drumul către cultură încă din deceniul opt al secolului trecut. Atunci Medgidia a însemnat locul în care se năștea ceramica românească contemporană plină de ambiții. Era vorba despre o tabără națională de ceramică monumentală. Era o premieră europeană pentru că ceramica ce s-a născut atunci atingea până la 5 metri înălțime. Premiera europeană o știam doar noi, cei închiși în spatele cortinei de fier. Muzeul în aer liber nu mai există, dar amintirea lui va rămâne pentru totdeauna”, a spus Alice Dinculescu.
Cei 15 artiști prezenți anul acesta la Medgidia lucrează în atelierele amenajate la Hotelul Sport din Medgidia. Acolo, toți cei interesați și iubitorii de artă îi pot vedea la lucru pe pictorii sosiți să redescopere oamenii și frumusețile acestor locuri. Lucrările realizate pe parcursul taberei vor fi donate, așa cum s-a întâmplat în fiecare an, municipiului Medgidia. Vernisajul expoziției în cadrul căreia se vor regăsi picturile realizate pe parcursul taberei va avea loc sâmbătă, 5 august, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu”.
Iată care sunt pictorii care participă anul acesta la Tabăra „Lucian Grigorescu”: Bahri Genc, Kenan Ozgur și Mihriban Mirap din Republica Turcia, Iwona Kowalczyk și Anna Trzepanska din Polonia, Najah Al – Madani din Regatul Bahrein, Feridun Ișiman din Cipru de Nord și Constantin Papadopol, Mircea Costea, Ioana Lavinia Streinu, Eusebio Spînu, Bogdan Breza, Teodora Vărzaru și Daniela Eugenia Gherghe din România. Cei mai mulți dintre ei sunt de acum prieteni ai Medgidiei, ei participând frecvent la tabăra organizată an de an de Primăria Medgidia. Sunt, însă, anul acesta și prezențe noi și îi amintim aici pe pictorii români Bogdan Breza, Teodora Vărzaru și Daniela Eugenia Gherghe și pictorița Najah Al – Madani din Regatul Bahrein.