Constănțenii, invitați să descopere primul sanctuar al lumii, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul Cultural „Yunus Emre”

Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanța a organizat în premieră o conferință cu tema „Göbeklitepe” – primul sanctuar al lumii și o expoziție foto-documentară, care au adus în atenția publicului din România o descoperire arheologică pe care specialiștii din domeniu o numesc, sugestiv, „punctul zero al civilizației”. Conferința a fost susținută de conf. univ. dr. Silvana Rachieru, director al Centrului de Studii Turce din cadrul Universității din București, care le-a mărturisit participanților că de la deschiderea șantierului arheologic de la Göbeklitepe, în 1994, a reușit să ajungă de trei ori la situl arheologic. „În calitate de fost ambasador cultural am avut posibilitatea să cercetez cât mai multe lucruri despre patrimoniul cultural al Turciei pe care o iubesc cu patimă de peste 25 de ani. Patrimoniul UNESCO în Turcia are 18 situri și toate au intrat în patrimoniul cultural mondial. Din acest motiv, merită să facem cunoscute aceste monumente în România”, a spus conf. univ. dr. Silvana Rachieru în debutul conferinței. În discursul său, directorul Centrului de Studii Turce a subliniat faptul că Göbeklitepe a fost identificat pentru prima dată în 1963, în timpul cercetărilor de teren făcute de către prof. dr. Halet Çambel și prof. dr. Robert John Braidwood, în cadrul unui proiect comun de cercetări preistorice al Universităților Istanbul și Chicago, în Anatolia de sud-est. Șantierul arheologic de la Göbeklitepe a fost deschis trei decenii mai târziu, în 1995, de către prof. dr. Klaus Schmidt, sub administrarea directorului Muzeului de la Sanliurfa, Adnan Mısır, și a directorului Institutului German de Arheologie de la Istanbul, Harald Hauptmann. Săpăturile au scos la iveală structuri monumentale, stâlpi de piatră sculptați și alte elemente extrem de importante care au oferit o altă modalitate de percepție a istoriei.

După ani de cercetări arheologice detaliate, Göbeklitepe a oferit rezultate științifice solide care au permis reinterpretarea și reevaluarea revoluției neolitice și a condițiilor care au pregătit-o.  La acest moment, se consideră că cea mai timpurie utilizare a locului datează de la faza A a neoliticului pre-ceramic, 9600-7300 Î.Chr., adică aproximativ cu 11600 de ani în urmă. Folosirea Göbeklitepe ca centru spiritual a continuat până în jur de 8000 Î.Chr. când a fost abandonat. Acest sanctuar impresionant a fost construit cu 6600 de ani înainte de Stonehenge și de piramidele egiptene și până în prezent, cercetătorii nu își explică cum a fost posibil acest lucru. Toată această arhitectură monumentală scoasă la suprafață de către cercetările arheologice a făcut din Göbeklitepe un loc unic și special. Din anul 2018, situl de la Göbeklitepe se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO și constituie una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii ani.

Conferința a stârnit interesul arheologilor și al istoricilor din Constanța dar și al membrilor comunităților turcă și tătară, sala Muzeului Național de Istorie și Arheologie, locul de desfășurare al evenimentului, dovedindu-se a fi neîncăpătoare pentru publicul prezent. Evenimentul s-a desfășurat în prezența consulului general al Republicii Turcia la Constanța, Sulhi Turan, și a directorului Centrului Cultural „Yunus Emre”, Seher Koyuncu.

Expoziția foto-documentară dedicată primului sanctuar al lumii – Göbeklitepe este deschisă în continuare publicului și poate fi vizitată până miercuri, 16 octombrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.