Ambasadorul Kazahstanului la București vorbește despre programul de dezvoltare anunțat de președintele Nursultan Nazarbaev

E.S. Daulet Batrashev, Ambasadorul Republicii Kazahstan la București, a vorbit pe larg, în cadrul unui interviu, despre programul de anvergură al preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaev referitor la creşterea bunăstării cetățenilor Republicii Kazahstan:

E.S. Daulet Batrashev, Ambasadorul Republicii Kazahstan la București

 

La începutul lunii octombrie, președintele Republicii Kazahstan a adresat un mesaj interesant către poporul său, un mesaj prin care a făcut cunoscut un amplu program de dezvoltare a țării. Despre ce este vorba?

Este vorba despre un mesaj intitulat „Creșterea bunăstării kazahilor: creșterea veniturilor și a calității vieții” care conține o analiză detaliată și profundă a situației socio-economice actuale a țării, precum și formularea unor obiective concrete, în vederea îmbunătățirii radicale a acesteia. Mesajul președintelui Nursultan Nazarbaev din data de 5 octombrie 2018 este unul extrem de important datorită faptului că anunță programul de mare anvergură al dezvoltării socio-economice.

Odată cu dobândirea independenței și în anii care au urmat, în Republica Kazahstan s-au pus bazele unui stat social, fiind implementate reforme politice și socio-economice semnificative din punct de vedere politic. În acest context, șeful statului a subliniat că procesul de creștere a nivelului de viață și a bunăstării kazahilor trebuie continuat, acesta urmând să reprezinte de acum înainte și principalul criteriu de evaluare în ceea ce privește activitatea Parlamentului și cea a conducătorilor regiunilor Republicii Kazahstan.

 

Ați amintit despre bunăstarea kazahilor, despre creșterea nivelului de trai în rândul populației. La ce se referă, concret, măsurile care să vină în sprijinul populației?

Prin mesajul transmis la începutul acestei luni, șeful statului a demonstrat că este ancorat în realitatea imediată, că este la curent cu problemele de zi cu zi ale poporului. Unul dintre cele mai importante obiective este majorarea salariului minim de 1,5 ori, măsură care va viza 1,3 milioane de cetățeni ai țării. Salariile a 275 mii de funcţionari publici vor creşte cu circa 35%.

În prezent, salariul minim nu va fi legat de coşul minim de consum. Noul salariu minim va deveni catalizatorul creşterii remunerării muncii în general, la scara naţională a economiei.

O altă prioritate a politicii promovate de președintele Nursultan Nazarbaev se referă la problema locuințelor. Astfel, șeful statului i-a delegat pe conducătorii regiunilor să analizeze posibilitatea subvenționării parțiale de la bugetul local a ratelor inițiale pentru credinte imobiliare preferențiale. De asemenea, în același context a promovat ideea creșterii, în orașele mari, a numărului de locuințe sociale pentru grupurile vulnerabile. Potrivit președintelui, cei care vor beneficia direct de aceste măsuri în domeniul imobiliar vor fi profesorii, medicii, poliţiştii, tinerii specialişti. În următorii cinci ani, circa 650 mii de familii sau peste două milioane de kazahi ar trebui să îşi îmbunătăţească condiţiile de trai.

Un alt domeniu prioritar pe care președintele Nazarbaev a pus accent este învățământul, șeful statului considerându-l veriga principală în dezvoltarea capitalului uman. În acest sens, mesajul președintelui a fost îndreptat spre creşterea viitoare a calităţii învăţământului, a pregătirii şi a perfecţionării cadrelor didactice.

În prezent, tinerii din Kazahstan au posibilitatea să îşi facă studiile la nivelul celor internaționale la Universitatea Nazarbaev, în cadrul programului prezidenţial de burse „Bolashak”, în străinătate. Anul următor este declarat „Anul tinerilor”.

Sănătatea reprezintă și ea o prioritate a președintelui Republicii Kazahstan.

Preşedintele Nazarbaev a atras în special atenţia asupra necesităţii construirii unui centru oncologic dotat cu cele mai moderne echipamente. De asemenea, s-a anunţat majorarea în curând a salariilor cu 20% pentru angajaţii din domeniul medical care au implementat metode noi de tratare a bolilor, precum şi introducerea documentaţiei medicale informatizate în toate instituţiile, începând cu 2019.

Este actuală și iniţiativa Preşedintelui de a crea Comitetul unic de control al calităţii serviciilor, care ar trebui să se concentreze asupra problemelor medicinii, alimentaţiei şi serviciilor. Aici este rezolvarea problemei învechite a serviciilor de calitate oferite populaţiei. Pentru realizarea obiectivelor formulate, cheltuielile publice pentru educaţie, sănătate publică şi ştiinţe vor creşte în decurs de 5 ani până la nivelul de 10% din PIB.

 

Care este sarcina Guvernului în acest amplu program gândit de președintele Nursultan Nazarbaev?

Guvernului îi revine sarcina de a dezvolta energia alternativă, biomedicina, inteligenţa artificială, blockchain ş.a., de care depinde acum rolul ţării în interacţiunea cu partenerii străini. Sarcina prioritară a Guvernului şi a Parlamentului este construirea „economiei lucrurilor simple”, acordarea de ajutor întreprinderilor în creşterea gamei de mărfuri de larg consum, implementarea instrumentelor care încurajează afacerile să folosească plăţile prin virament. Dar, în spatele lucrurilor simple stă o muncă extrem de complicată. Aici, atenţia cea mai mare se va acorda extinderii mediului antreprenorial şi protejarea afacerilor de presiunile administrative.

Între alte măsuri economice, preşedintele Nursultan Nazarbaev a anunţat prelungirea termenului de acţiune a programului „Business Roadmap” până în anul 2025, iar începând cu 1 ianuarie 2019 este declarată o amnistie fiscală pentru întreprinderile mici şi mijlocii. În plus, va creşte volumul de creditare pentru industria de prelucrare, şi se creează Fondul de investiţii directe, care îşi va efectua activitatea pe principiul de co-investiţii realizate împreună cu investitori străini. Un astfel de sprijin din partea statului este fără precedent, şi se aşteaptă ca întreprinzătorii să reacţioneze corespunzător.

În domeniul agriculturii, Guvernul a primit sarcina ca până în anul 2022, să crească de 2,5 ori productivitatea muncii şi exportul producţiei agricole prelucrate, să asigure sprijinul statului pentru a atrage tehnologii agricole moderne, precum şi să continue lucrările de punere la punct a colaborării cu specialişti străini de renume în domeniul agriculturii.

Remarcând cu precizie că infrastructura oraşelor nu corespunde mereu cerinţelor în creştere ale întreprinderilor şi ale populaţiei, precum şi că nu este suficientă doar dezvoltarea producţiei şi sprijinirea afacerilor mici şi mijlocii, Preşedintele a mandatat guvernul să intensifice lucrările de dezvoltare a sectorului de transport şi logistică. De exemplu, până în anul 2020 se vor da în exploatare 4600 km de drumuri, care vor asigura deplasarea oamenilor şi a mărfii pe rute interne şi internaţionale.

În plus, vor creşte cerinţele faţă de munca prestată de aparatul de stat, sistemul judiciar, şi se va efectua modernizarea lor, cu orientare spre nevoile cetăţenilor. Preşedintele a subliniat că funcţionarii organelor afacerilor interne asigură siguranţa fiecărui cetăţean al ţării, iar acţiunile lor pot arăta nivelul de protejare a drepturilor şi intereselor societăţii.

În această privinţă, s-a trasat sarcina de elaborare şi aprobare a programului „Business Roadmap” de reorganizare a organelor de drept, începând cu anul 2019, şi trecerea lor la modelul de instituţie prestatoare de servicii.

 

Ați vorbit până acum numai despre măsuri care vizează politica internă a Republicii Kazahstan. Care este abordarea în ceea ce privește relațiile externe ale Kazahstanului?

Bineînțeles că toate aceste măsuri despre care am pomenit și care au ca scop principal modernizarea vizează și politica externă a Republicii Kazahstan. Printre obiectivele în acest domeniu transmise diplomaților kazahi se numără perfecționarea politicii externe a țării și adaptarea ei la condițiile și realitățile moderne.

La final, aş dori în special să subliniez că Şeful statului îndeamnă la informatizarea economiei şi perfecţionarea tehnologiilor, dezvoltarea industriei, a sectorului financiar, logisticii, agriculturii, învăţământului şi medicinei. Participarea activă a tuturor kazahilor este condiţia esenţială pentru îndeplinirea cu succes a obiectivelor enumerate în mesajul dresat luna aceasta de șeful statului, adică cele de majorare a veniturilor, creştere a calităţii vieţii şi bunăstării cetăţenilor kazahi, astfel încât Republica Kazahstan să fie inclusă în topul primelor 30 de ţări dezvoltate ale lumii.

 

În contextul relațiilor bilaterale, ce mesaj aveți pentru cetățenii români?

Aş vrea să mă adresez întreprinzătorilor şi reprezentanţilor grupurilor de cercetare din România cu propunerea de a dezvolta în continuare o colaborare bilaterală româno-kazahă. Invit pe toate persoanele interesate – oameni de afaceri, manageri, cercetători şi inventatori din România – să ia parte la modernizarea economiei Republicii Kazahnstan.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.