La 29 octombrie, Turcia împlineşte 88 de ani de la proclamarea Republicii. Ţară democrată, unitară, constituţională, seculară, cu o istorie şi o moştenire culturală veche, Turcia şi-a clădit viitorul pe baza reformelor lui Mustafa Kemal Atatürk, care au schimbat radical destinul unui Imperiu. Republica Turcia a fost întemeiată la 29 octombrie 1923 din rămăşiţele Imperiului Otoman. În 1923, Tratatul de la Lausane a consfinţit suveranitatea noii Republici Turce, iar Kemal a primit numele de Atatürk – Părintele Turciei, devenind primul preşedinte al ţării.
Odată cu preluarea puterii în 1923, Mustafa Kemal a aplicat o serie de reforme precum: abolirea Califatului în 1924, desfiinţarea şcolilor religioase, instituirea dreptului de vot pentru femei şi înlocuirea alfabetului arab cu cel latin, principiile sale politice, denumite „kemalism” fiind proclamate în 1931 drept ideologie oficială a regimului. Puţin mai târziu, între Turcia şi România s-a semnat un Tratat de Prietenie Veşnică, documentul fiind în vigoare şi astăzi.
Astăzi, portretul lui Mustafa Kemal Atatük domină instituţiile în care turcii îşi desfăşoară activitatea profesională fie că sunt în Turcia sau în afara graniţelor ei. Nu există turc care să nu vibreze de emoţie atunci când îi rosteşte numele şi să nu îi recunoască meritul de a fi schimbat destinul Turciei.
Turcia anului 2011 este parte a unor organizaţii precum Consiliul Europei, NATO, OSCE şi OECD şi în negociere din 2005 pentru intrarea în Uniunea Europeană. Totodată, Turcia este o putere regională care deţine relaţii economice, politice şi culturale cu ţări din Orientul Mijlociu şi cu statele turcice din Asia Centrală. Însăşi etimologia numelui său o defineşte ca ”Putere”, cuvântul „türk ” din componenţa Türkye însemnând, puternic. măreţ, în turca veche.
Politica externă a Turciei se fundamentează astăzi pe principul „zero probleme cu vecinii” , pe „echilibru între libertate şi stabilitate” politică ce invită la dialog constructiv şi la lupta împotriva terorismului. Chiar dacă ţara înregistrează o creştere economică şi a nivelului de trai, în preajma sărbătorii Zilei Naţionale, Turcia îşi comemorează militarii ucişi în Irak de PKK şi pe cei decedaţi în urma cutremurului din vestul ţării.
Dincolo de lacrimi şi tristeţe, Republica Turcia renăscută precum Pasărea Phoenix în 1923 dintr-un imperiu destrămat, împlineşte la 29 Octombrie 88 de ani de existenţă, 88 de ani de istorie nouă, de democraţie, de realizări în plan economic şi social.