Turcia a urcat pe podium la a şasea ediţie a Festivalului de Muzică Uşoară „Dan Spătaru”

Solistul din Turcia alături de președintele UDTTMR Medgidia, Erol Murad

Oaspeţi din Yalova, Turcia, au poposit la început de octombrie, din nou, la Medgidia. Dacă până acum vizitele erau direct legate de dezvoltarea relaţiilor culturale cu comunităţile de turci şi tătari din municipiul constănţean, acum relaţiile s-au extins.

La cea de-a şasea ediţie a Festivalul de Muzică Uşoară „Dan Spătaru”, organizat de municipalitate cu finanţare de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, unul dintre concurenţi care nu a ratat nici podiumul a fost din… Yalova. O premieră, de altfel, prezenţa lui Hakhan Anaç la festival, ca şi a interpreţilor din Republica Modova, Belarus, Ucraina.

Surprize pentru oaspeţii din Yalova

Alături de solistul Hakhan Anaç care a obţinut Premiul II, din delegaţia turcă prezentă la Festivalul de Muzică Uşoară „Dan Spătaru” au mai făcut parte consilierul local Cemil Aydın şi Erhan Çetintaş, director departamentul relaţii externe din cadrul Primăriei Yalova. Cei trei au fost deopotrivă şi oapeţi ai filialei locale a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, preşedintele Erol Murad având grijă ca pe parcurusul întregii săptămâni de şedere în România să aibă un program cât mai variat şi atractiv. Astfel că, cei trei au vizitat sediul UDTTMR Medgidia, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Muftiatul Cultului Musulman din România, dar şi obiectivele istorice şi turistice din Medgidia, Constanţa, Babadag, Histria şi Adamclisi.

O surpriză deosebită le-a pregătit conducerea UDTTMR Medgidia într-una din seri organizând în cinstea oaspeţilor din Turcia o seară tradiţională tătărească, în cadrul căreia preşedintele Erol Murad le-a înmânat celor trei rerezentanţi ai oraşului Yalova obiecte – simbol ale uniunii.

Medgidia şi Yalova, oraşe înfrăţite

Prezenţa interpretului din Yalova la ediţia de anul acesta a Festivalului de Muzică Uşoară „Dan Spătaru” de la Medgidia nu a fost deloc întâmplătoare. Din anul 2001, localităţile Yalova şi Medgidia sunt oraşe înfrăţite, strângerea relaţiilor şi înfrăţirea dintre cele două comunităţi datorându-se în primul rând filialei locale a UDTTMR.

Lansare de carte cu bucate tradiţionale turceşti

Un adevărat regal culinar specific turcilor dobrogeni a avut loc chiar în prima zi de festival, când a fost lansată cartea „Dan Spătaru – Regele aplauzelor”, semnată de Liviu Vişan. Cu mic cu mare, medgidienii în frunte cu însuşi primarul Marian Iordache au participat la lansarea la care a fost deopotrivă gazdă şi invitat şi soţia marelui artist trecut în nefiinţă în 2004. La finalul lansării, toţi cei prezenţi au degustat tradiţionalele bucate turceşti preparate de membrele filialei locale a Uniunii Democrate Turce din România.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.