Protest al tătarilor din Crimeea: „Noi susţinem integrarea europeană!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPeste 3.000 de tătari au protestat în mod paşnic la Simferopol, împotriva dictaturii şi vărsării de sânge din Ucraina. Potrivit Agenţiei de presă QHA, mitingul, organizat de Mejlis-ul Congresului Tătarilor din Crimeea, a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie. Protestatarii au purtat steaguri şi au afişat bannere cu mesaje precum „Crimeea este Ucraina!”, „Noi susţinem integrarea europeană!” sau „NU dictaturii!”. Evenimentul de la Simferopol a fost deschis de Prea-Fericitul Vladimir, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, şi Muftiul Crimeei, Emirali Ablayev, care s-au rugat pentru stabilizarea situaţiei politice din Ucraina, mai precizează aceeaşi Agenţie de presă.

La miting a participat şi Refat Chubarov, preşedintele Congresului Tătarilor din Crimeea, care a declarat că această manifestaţie paşnică din Simferopol a avut ca scop oprirea vărsării de sânge şi a dictaturii în Ucraina, abrogarea legilor controverste adoptate în 16 ianuarie, dar şi restabilirea drepturilor tătarilor din Crimeea. Vestea că legile controversate adoptate de Parlamentul Ucrainean la data de 16 ianuarie au fost abrogate a fost primită cu ropote de aplauze.

Refat Chubarov a declarat pentru QHA că abrogarea acelor legi dictatoriale constituie un prim pas în procesul de reconstrucţie politică a Parlamentului Ucrainean.

Refat Chubarov a fost ales preşedinte al tătarilor din Crimeea la sfârşitul lunii octombrie 2013. La congresul în cadrul căruia s-au desfăşurat alegerile pentru Mejlis a participat şi o delegaţie a tătarilor din România, condusă de preşedintele UDTTMR Gelil Eserghep. Refat Chubarov a venit la conducerea Mejlis-ului după ce timp de 22 de ani, funcţia a fost deţinută de Mustafa Abdulcemil Kirimoglu.

Sursa: http://qha.com.ua/mejlis-initiates-rally-against-bloodshed-and-dictatorship-in-ukraine-130442en.html

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.