La 400 de ani de la naşterea lui Evliya Çelebi, UNESCO a dedicat anul 2011 marelui călător otoman, care în preumblările sale a poposit şi în ţările române. Alături de invitaţi din Turcia, SUA, Olanda, Iran, Croaţia, Serbia, prof. univ. dr. Tasin Gemil a reprezentat România, de curând, la una dintre manifestările organizate în acest context în Turcia, ocazie cu care s-a dezbătut celebra carte de călătorie în zece volume care l-a făcut faimos pe istoricul, geograful şi scriitorul Evliya Çelebi.
„Citind opera sa, am putea spune că Evliya Çelebi este contemporan cu noi, ba chiar mai bun decât unii contemporani”, este de părere prof. univ. dr. Tasin Gemil, care în perioada 26 – 30 septembrie a participat în Turcia la un simpozion dedicat împlinirii a 400 de ani de la naşterea faimosului călător otoman. A fost o acţiune amplă organizată de „Înalta Societate de Limbă, Istorie şi Cultură Turcă din Ankara”, care s-a desfăşurat la Istanbul, locul naşterii lui Evliya Çelebi, la Bursa şi la Kütahya, localitatea unde a trăit mare parte din viaţă istoricul otoman.
Timp de aproape 40 de ani, Evliya Çelebi a colindat toate teritoriile Imperiului Otoman, însumând în prezent în jur de 30 de ţări. A poposit astfel şi în ţările române cărora a alocat aproximativ 400 de pagini. A trecut sigur pe aici de trei ori în perioada 1551 – 1666, dar sunt indicii că ar mai fi fost şi a patra oară, deşi nu există informaţii oficiale în acest sens, după cum ne-a relatat şi prof. univ. dr. Tasin Gemil. Despre însemnările de călătorie ale lui Evliya Çelebi, reunite în lucrarea în zece volume „Cartea călătoriilor” (Seyahatname) şi despre autor, Tasin Gemil spune: „Lucrarea este o adevărată enciclopedie. Cât despre autor… era un om foarte optimist, caracteristică ce răzbate şi din opera sa”.
Într-una dintre relatările sale despre ţinuturile româneşti, Evliya Çelebi vorbeşte despre participarea sa la un ospăţ. „Noi toţi ne închinăm la acelaşi Dumnezeu. M-am simţit bine cu românii care sunt creştini”, spune acesta, amintind totodată că a trecut cu acest prilej şi pe la Mănăstirea Colentina.
Un aspect important subliniat în opera sa de faimosul călător cu privire la poporul român şi pe care a pus accent şi prof. univ. dr. Tasin Gemil în intervenţiile sale în Turcia se referă la unitatea românilor, amintind în acest sens că românii au aceeaşi limbă. În lucrarea sa pot fi găsite şi seturi de cuvinte culese din zonele prin care el trecea, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu trecerea sa prin spaţiul românesc.
Cunoscut și sub numele de Derviş Mehmed Zilli, Evliya Çelebi, a trăit în perioada 25 martie 1611 – 1682. A fost istoric, geograf, scriitor și unul din cei mai cunoscuți călători otomani, care a colindat timp de aproape 40 de ani teritoriile Imperiului Otoman și regiunile vecine.
Născut în 1611 la Istanbul, fiul unui bijutier al Curții Otomane, a avut parte de o educație excelentă. La început călătorea prin Istanbul și lua notițe despre clădiri, piețe, obiceiuri și cultură. În 1640 începe să călătorească și în afara orașului. Pentru aproape 40 de ani va străbate în lung și-n lat teritoriile Imperiului, observând , descriind și scriind notițe despre diverse popoare, culturi și obiceiuri locale.