Prezent în România pentru a participa joi, 26 aprilie, și vineri, 27 aprilie, la Conferinţa Ministerială a Procesului Bologna de la București, Ministrul Educației Naționale al Republicii Turcia, Ömer Dinçer, și-a început vizita în România încă de miercuri, 24 aprilie, în județul Constanța. Oficialul turc a poposit în municipiile Medigidia și Constanța, unde a vizitat obiective culturale, religioase și educaționale importante ale comunităților turcă și tătară din țara noastră, dar și pentru a se întâlni cu reprezentanții UDTR, UDTTMR, ai Muftiatului Cultului Musulman din România și ai Asociației Oamenilor de Afaceri Turci – Dobrogea.
Ministrul turc al educației, Ömer Dinçer, și-a început vizita în județul Constanța miercuri, 24 aprilie, în jurul prânzului, prima oprire a oaspetelui turc fiind la Medgidia, la Colegiul Național „Kemal Atatürk” din localitate. Aici, oficialul turc, care a fost însoțit pe parcursul vizitei de Ambasadorul Republicii Turcia la București, Ömür Șölendil, a fost întâmpinat de către cei doi directori ai instituției de învățământ, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Füsun Aramaz, primarul Marian Iordache, muftiul Muurat Iusuf, președinții și deputații UDTR și UDTTMR (Fedbi Osman, Varol Amet, Iusein Ibram, Aledin Amet), noul președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci – Dobrogea, Zeki Uysal, directorul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” – Constanța, Hașim Koç, cadre didactice și elevi ai colegiului.
În discursul său, membrul Cabinetului de la Ankara a făcut referire atât la situația sistemului de învățământ din țara sa, cât și la protocolul care urmează a fi semnat între ministerele educației din România și Turcia. De asemenea, ministrul turc al educației și-a manifestat susținerea, în nume personal și în numele ministerului pe care îl reprezintă, pentru Colegiul „Kemal Atatürk” din Medgidia, cunoscut fiind faptul că acesta este singura instituție de învățământ din țara noastră care funcționează, începând din 1995, în baza unui protocol de colaborare dintre România și Turcia, cu suport financiar de la ambele state.
După ce a urmărit și un scurt program artistic pregătit de elevii colegiului și de Ansamblul „Karasu” al UDTTMR Medgidia, oficialul turc a vizitat întreaga instituție de învățământ.
Următorul punct în programul delegației turce a fost Primăria Medgidia, unde ministrul a avut o întrevedere cu primarul Marian Iordache, dar și Geamia Abdulmegid din localitate.
Vizita în județul de la malul Mării Negre a continuat la Constanța, la Geamia Hunchiar și Moscheea Carol, iar la sediul Muftiatului Cultului Musulman din România membrul Cabinetului de la Ankara a avut o întrevedere cu lideri și membri ai comunităților turcă și tătară din țara noastră și cu cei ai oamenilor de afaceri turci din Dobrogea.
În calitate de gazdă, muftiul Muurat Iusuf a mulțumit oaspetelui turc că a ales să viziteze județul Constanța, regiune unde trăiesc comunități mari de turci și de tătari. Șeful Cultului Musulman din România a făcut o scurtă prezentare a instituției pe care o reprezintă și a activității acesteia, subliniind totodată sprijinul pe care statul turc îl acordă musulmanilor din țara noastră.
Au urmat apoi, cu câte o scurtă intervenție, președintele UDTTMR, Varol Amet, deputatul UDTTMR, Aledin Amet, deputatul UDTR, Iusein Ibram, și prof. Ozgean Omer.
În intervențiile lor, vorbitorii au subliniat, de asemenea, ajutorul primit de la statul român pentru geamii, pentru promovarea limbii tătare, în paralel cu limba turcă, păstrarea și promovarea tradițiilor celor două comunități. Discuțiile au gravitat, de asemenea, și în jurul unor propuneri de reînființare a facultății de turcologie în țara noastră și de înființare a facultății de Teologie Islamică la Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Cuvântul final i-a aparținut oaspetelui care a ținut să precizeze că două aspecte esențiale i-au reținut atenția pe parcursul vizitei la Medgidia și Constanța: prietenia și unitatea care definesc traiul în comun în Dobrogea, specifice și musulmanilor din țara noastră, și relația strânsă care s-a consolidat între Consulatul General al Turciei la Constanța și uniunile turcă și tătară.