Unul dintre marii pianiști ai Turciei s-a aflat săptămâna trecută la Constanța. Pentru a doua oară în orașul de pe malul românesc al Mării Negre, Tuluyhan Uğurlu a captat pe de-antregul pentru aproape două ore atenția publicului constănțean. Tema recitalului a fost una pe cât de comună, pe atât de complexă: Anatolia – Țara Soarelui. A fost o incursiune în istoria unor locuri care au fost martorele multor civilizații, o fascinantă odisee prin minunatul ținut anatolian care își adjudecă un loc aparte în cultura universală. Culturi, religii, oameni și locuri cu un profil inedit. Prezentată ca un ținut al toleranței religioase, Anatolia a fost rând pe rând prezentată prin prisma celor mai importante momente din evoluția acestor ținuturi și a acelor personalități care au influențat, într-un fel sau altul, istoria locurilor.
Anatolia, Țara Soarelui
Ineditul evenimentului organizat de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța în colaborare cu Uniunea Democrată Turcă din România și Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României a constat în îmbinarea perfectă a muzicii cu imaginea și cuvântul. „În Egiptul Antic, Anatolia era numită Grădina Soarelui”, astfel a început „poveste muzicală” în interpretarea marelui pianist Tuluyhan Uğurlu. Pe fundalul muzical al unor creații proprii, pe un ecran amenajat pe scena Teatrului de Balet „Oleg Danovski” au rulat imagini dintre cele mai sugestive, instantanee și compoziții surprinse în Anatolia, din perioada antică până în prezent. Un loc aparte a fost dedicat celui care a fost primul președinte al Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk. Întreaga poveste a fost transpusă și în cuvinte… textul care a rulat fiind accesibil atât vorbitorilor de limba turcă, dar și românilor. Recitalul s-a încheiat sugestiv: o succesiune de imagini cu ramura de măslin, transmițând mesajul universal de pace și bunăstare.
Născut pe meleaguri anatoliene, pianistul turc Tuluyhan Uğurlu a fost impresionat de spiritul tolerant care definește aceste ținuturi, ajungând astfel să creeze compoziții pentru pian răsplătite cu ropote de aplauze la concertele susținute pretutindeni în lume.
Sub semnul sensibilității
„Publicul românesc este deschis la nou, la muzica clasică compusă de mine și asta îmi dă curaj. Publicul constănțean a avut prilejul în această seară să asculte un interpret / compozitor foarte sensibil, dar m-am bucurat că și publicul a fost la fel de sensibil. Eu provin din Anatolia, sunt copilul acestor pământuri. Faptul că de-a lungul timpului în Anatolia au trăit popoare, culturi diferite, cu religii diferite m-a impresionat, de aici izvorând șu ideea acestui spectacol”, a declarat, la sfârșitul recitalului, renumitul pianist.
„Constanța este ea însăși o zonă plină de armonie, de conviețuire între popoare, iar faptul că în Anatolia au trăit, de asemenea, în armonie, de mii de ani, diferite popoare, ne-a determinat să organizăm un astfel de spectacol aici. Într-adevăr, a fost un concert extraordinar, și pentru asta mulțumim compozitorului, pianistului că a venit la Constanța. Sunt convins acum că și auditorul român gustă un astfel de eveniment, o astfel de muzică”, a declarat, la finalul spectacolului și Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan.
Mesager al culturii și spiritului anatolian, Tuluyhan Uğurlu se va întoarce în luna martie a anului viitor în România, pentru un concert pe care îl va susține la București. Cel mai probabil tema spectacolului va fi aceeași: „Anatolia, Țara Soarelui”. Evenimentul de joi, 4 decembrie, de la Constanța, a fost parte a programului organizat cu prilejul Zilei Minorităților Naționale, sărbătorită an de an la data de 18 decembrie.
Despre Tuluyhan Uğurlu
S-a născut la Istanbul pe 15 noiembrie 1965. Talentul său a fost descoperit la vârsta de 4 ani și în același an a fost acceptat la secția de pian din cadrul Conservatorului Municipal Istanbul. La vârsta de 7 ani a trecut cu succes „Examenul Copiilor Minune” și a câștigat dreptul de a a-și continua studiile superioare muzicale în străinătate. După studiile liceale și universitare și-a definitivat studiile în cadrul Academiei de Muzică din Viena. În timpul studiilor de master de la Academie a luat cea mai serioasă hotărâre a carierei sale artistice, renunțând la clasici și interpretând numai propriile creații. În primele două albume, Go With God și Kutsal Kitaplardan Ayetler (Versete din Cărțile Sfinte), cuprinzând înregistrări din cadrul concertelor, s-a inspirat din Bach și s-a aplecat asupra temelor religioase.
În anul 1996 a devenit celebru datorită coloanei sonore a filmului İstanbul Kanatlarımın Altında (Istanbulul sub aripile mele). Cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Republicii Turcia a compus lucrarea Mustafa Kemal Atatürk ve Güneşin Askerleri (Mustafa Kemal Atatürk și soldații soarelui), iar după marele cutremur a compus Şehrin Gözyaşları (Lacrimile orașului) pe care le-a inclus în albume. Artistul a compus și muzica unor filme documentare, ultimele creații pianistice fiind reunite în albumul Beyazıt’ta Zaman (Timpul în Beyazıt). În aceeași perioadă a finalizat și prima sa simfonie, intitulată Senfoni Türk. Senfoni Türk combină orchestra simfonică, fanfara otomană mehter, instrumentele muzicale tradiționale turcești și pianul, fiind o premieră în muzica clasică turcă.
Tuluyhan Uğurlu este autorul unei alte premiere în muzica clasică, în sensul că începând din anul 2003 a susținut concerte nu în sălile de concert, ci în locuri cu valoare istorică. În anul 2006 Uğurlu a semnat albumul Dünya Başkenti İstanbul (Istanbul, capitala lumii). În cadrul turneului de prezentare a albumului a concertat în peste 250 de locuri diferite. În anul 2009, la solicitarea Uniunii Camerelor de Comerț și Industrie de la Mediterană – ASCAME, a semnat albumul intitulat Akdeniz (Marea Mediterană), în scopul sprijinirii culturii din zona Mării Mediterane.
Ultimul album al lui Tuluyhan Uğurlu, intitulat „Sonsuza Kadar İstanbul (Istanbul până la infinit)” a apărut în iulie 2010 și povestește nu atât trecutul, cât prezentul și viitorul Istanbulului.