”România este aliatul nostru, o țară cu care avem relații deosebit de bune pe toate planurile”

Fusun Aramaz, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța

Ziua Națională a Republicii Turcia este an de an prilej de sărbătoare pentru turci, oriunde s-ar afla ei. În România, manifestările dedicate acestei sărbători vor avea loc, anul acesta, pe parcursul mai multor zile. Despre semnificația datei de 29 Octombrie, despre manifestările pregătite cu acest prilej, dar și despre legăturile româno – turce ne-a vorbit Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Füsun Aramaz.

Care este semnificația zilei de 29 octombrie pentru poporul turc?

Anul acesta sărbătorim 88 ani de la proclamarea Republicii Turcia. 29 octombrie 1923 este data proclamării Republicii Turcia, o dată importantă. Este data apariției Turciei moderne și reprezintă începutul perioadei de pace după războiul care a durat din 1914 până în 1922.

La sfârşitul Primului Război Mondial, Statul Otoman fusese ocupat şi împărţit de Statele Aliate, iar Anii 1919-1922 au fost anii Războiului de Eliberare, când turcii s-au luptat pentru a-şi recâştiga independenţa şi a-și recuceri teritoriile. Semnarea, la 24 iulie 1923, a Tratatului de la Lausanne a consfinţit apariţia Turciei independente, stat recunoscut de celelalte state ale lumii. La 29 octombrie, Marea Adunare Naţională a Turciei, în frunte cu marele lider Mustafa Kemal Atatürk, a aprobat trecerea la regimul republican având la bază sistemul democratic şi parlamentar.

Întemeierea republicii moderne Turcia este începutul unui proces de profunde transformări sociale, care cuprinde reforme complexe şi fundamentale în plan social, economic şi politic. În cadrul acestui proces a fost luat ca exemplu sistemul ştiinţific, tehnologic şi educaţional occidental, iar în completare s-a acordat importanţă filozofiei, culturii şi artei.

Cum este marcată această sărbătoare la Constanța și în România?

Anul acesta întâmpinăm Ziua Republicii cu puțină tristețe, datorită atacurilor teroriste de săptămâna tecută, precum și catastrofalului cutremur din provincia Van. Din acest motiv misiunile diplomatice al țării noastre vor sărbători ziua națională într-o manieră simplă, fără distracții.

Ambasada Republicii Turcia la București va vizita, ca în fiecare an, bustul lui Atatürk și va depune o coroană de flori. Va urma apoi ceremonia de la Cimitirul Eroilor Turci și recepția oferită cu ocazia Zilei Naționale.

Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța va organiza conferințe având ca temă relațiile turco-române și o expoziție de pictură cu lucrări aparținând pictorilor turci contemporani. În cadrul conferințelor care vor avea loc pe data de 29 octombrie la Prefectura Constanța și 31 octombrie la Universitatea ”Andrei Șaguna” vor susține comunicări pe lângă academicieni români și un profesor invitat de la Universitatea Galatasaray din Istanbul. La 29 octombrie vom organiza și tradiționala recepție cu ocazia acestei sărbători. Tot la Universitatea ”Andrei Șaguna”, pe lângă conferința din data de 31 octombrie, va avea loc și vernisajul expoziției „Fotografii ale lui Atatürk”, cuprinzând circa 60 fotografii aparținând marelui lider. Expoziția de pictură intitulată “Interpretări contemporane ale pictorilor turci ai ultimei perioade”, găzduită de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, va fi vernisată pe 2 noiembrie și va fi deschisă până pe 25 noiembrie.

România și Turcia sunt totuși două țări destul de diferite din punct de vedere cultural, mai ales religios, și nici istoria nu a fost tocmai favorabilă unei bune înțelegeri până la un anumit punct… Acum vorbim însă despre două state foarte apropiate care fac eforturi reciproce de dezvoltare a relațiilor pe toate planurile. Ce le apropie din ce în ce mai mult, de la o zi la alta, și mai ales cum vedeți relațiile dintre cele două identități pe viitor?

România este un stat balcanic, vecin cu noi prin Marea Neagră, cu care avem legături înrădăcinate. Faptul că avem o istorie comună nu este un dezavantaj, ci îl considerăm un factor de stimulare a culturii noastre comune. Cuvintele comune celor două limbi, asemănarea anumitor sărbători, felurile de mâncare comune sunt exemple ale culturii noastre comune. Atitudinea extrem de pozitivă a poporului român față de cel turc și căldura pe care i-o manifestă sunt interpretate ca o dorință de cunoaștere a trecutului comun și de creare a unui climat de toleranță.

România este aliatul nostru, o țară cu care avem relații deosebit de bune pe toate planurile. Ambele țări doresc ridicarea relațiilor dintre ele la nivel de parteneriat strategic, iar Ministerele de Externe din ambele state continuă preocupările în acest sens. Realizarea unui parteneriat strategic va oferi posibilitatea unei cooperări multidimensionale în toate domeniile.

Etnicii turci și tătari care trăiesc de secole în România, trăiesc în armonie cu celelalte etnii și în perfectă integrare cu poporul român, își păstrează identitatea culturală, tradițiile și obiceiurile, fiind un veritabil pod de prietenie între țările noastre.

Pe de altă parte, cetățenii turci stabiliți în România și în special oamenii de afaceri turci din România au o contribuție importantă la adăugarea unei dimenisuni economice și sociale strânselor relații provenind din istorie, dintre Turcia și România.

Datorită oamenilor de afaceri care își desfășoară activitatea în multiple domenii din România, Turcia este astăzi cel mai important partener comercial al României în zona balcanică și în Orientul Mijlociu.

Oamenii de afaceri turci care trăiesc de mulți ani în România și s-au adaptat condițiilor de muncă de aici au un rol important în dezvoltarea relațiilor comerciale dintre țările noastre.

Care dintre domeniile de interes comun deține în prezent supremația în consolidarea relațiilor româno – turce?

Răspunzând la această întrebare din perspectiva Dobrogei, zona de responsabililate a Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța, domeniul de interes comun în relațiile turco-române este negreșit comunitatea turcă stabilită de secole pe aceste pământuri. Consulatul nostru organizează, pe lângă activitățile amintite anterior, acțiuni care au ca scop conservarea limbii, culturii și tradițiilor comunității turco-tătare, contribuția acestora la întărirea relațiilor dintre țările noastre în calitate de cetățeni loiali României. Putem spune că sprijinul acordat de autoritățile române etniei turce și celorlalte minorități naționale privind conservarea particularităților etnice, cultural și religioase și exercitarea drepturilor lor ca cetățeni ai României contribuie semnificativ la întărirea relațiilor dintre țările noastre. Conviețuirea în armonie și toleranță a minorităților naționale cu populația majoritară din Dobrogea face ca etnicii nopștri să reprezinte cea mai puternică legătură dintre Turcia și România.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.