„Suntem norocoşi să fim descendenţii nativilor turci din România”

Prof. Dr. Enis Tulça

În acest an, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa a marcat 88 de ani de la proclamarea Republicii Turcia printr-o serie de manifestări culturale care au debutat sâmbătă, 29 Octombrie, cu o conferinţă având ca temă: „Relaţiile diplomatice turco-române reflectate în documente”.

Conferinţa a fost susţinută de profesor dr. Enis Tulça de la Universitatea Galatasaray din Istanbul. Studiind arhivele diplomatice turco-române din perioada 1878-1943, profesorul turc şi-a argumentat informaţiile despre comunitatea turcă din Dobrogea şi despre evenimentele acelei epoci cu date istorice, folosind totodată şi scrisori cu valoare de document păstrate în familie.

Legături cu Casa Regală

Profesorul dr. Enis Tulça s-a născut în Turcia, dar descinde dintr-o familie din România, care de-a lungul generaţiilor a dat un deputat, un funcţionar al Palatului Regal şi un martir de război. Bunicul său, Ismail Bey, era în perioada domniei Regelui Carol I deputat. La sfatul său, Regele Carol a emis un decret care permitea etnicilor turci să devină ofiţeri în armata română. Astfel, după ce a absolvit Şcoala de Echitaţie la Saumur şi Universitatea Sorbona din Paris, Ismail Sabri Bey a devenit primul ofiţer turc din armata română. În 1914 o dată cu urcarea pe tron a Regelui Ferdinand, Ismail Bey a devenit aghiotantul Reginei Maria. În timpul Primului Război Mondial, fratele lui Ismail Sabri Bey, Sezai Bey, şi-a jertfit viaţa pe front, la Babadag în 1916. Numele său este înscris pe monumentul de la Isaccea ridicat în cinstea eroilor căzuţi pe front în perioada Primului Război Mondial.

După război, Ismail Sabri a emigrat în Turcia, unde a devenit un apropiat al lui Mustafa Kemal Atatürk, locuind în aceeaşi clădire cu el. Soţia lui Ismail Sabri, Anişoara, de origine maghiară, povesteşte în memoriile sale că „atât Atatürk cât şi Sabri erau doi ofiţeri valoroşi şi de o inteligenţă sclipitoare”. Potrivit documentelor istorice prezentate în cadrul conferinţei, Mustafa Kemal Atatürk a adoptat o politică paşnică faţă de vecini conform principiului: „pace în ţară, pace în lume”. În cadrul acestei politici, ţările balcanice şi România au avut un statut special, relaţiile dintre ele evoluând de-a lungul timpului.

România, model de toleranță și respect

Referindu-se la comunitatea turcă din România, prof. Dr. Enis Tulça a declarat: „Cred că România este un model de toleranţă şi respect pentru minoritatea turcă şi tătară, indiferent de regimul politic. Sunt comunităţi norocoase,  în prezent au reprezentare în Parlament, ceea ce indică o cultură a toleranţei şi dialogului. Nu întâlnim aceeaşi situaţie în ţările slave sau în Grecia. Cred că suntem norocoşi să fim descendenţii nativilor turci, originari din Constanţa”.

Conferinţa profesorului dr. Enis Tulça a avut loc în sala „Remus Opreanu” din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Constanţa, în prezența unui public numeros. Alături de Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz, s-a aflat Prefectul Judeţului Constanţa, Claudiu Palaz , Subprefectul Aidun Curt-Mola, Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf , lideri ai comunităţilor turce și tătare, profesori de la Colegiul „Kemal Atatürk” din Medgidia.

Citeste si...

Un raspuns

  1. Güner Akmolla says:

    Vărul meu, dr.Idaet Mefa din Azaplar / Tătaru a studiat cu regele Mihai în anii 1935(?) Bolnav de tuberculoză, prin 1939 ( 1940?) mergea abătut pe Calea Victoriei.Regele Mihai circula în trăsură.Văzându-și colegul tătar, a oprit trăsura, a coborât și s-a apropiat de cel cu care a împărțit banca claselor primare. Medicul personal al Regelui l-a îngrijit pe dr.Idaet. Familia păstrează cu pioșenie asemenea amintiri. Güner Akmolla, scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor Tătari din Crimeea și USR, fil.Dobrogea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.