„Prietenia nu are graniţe” de la Constanţa la Yalova

Proiectul de consolidare a relaţiilor cu tătarii din afară derulat de ani buni de Organizaţia de Femei a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România a continuat anul acesta cu acţiunea „Prietenia nu are graniţe”, derulată în partea a doua a lunii septembrie în zona Yalova din Turcia.

La invitaţia Asociaţiei Culturale şi de Ajutorare a Turcilor Crimeeni din Yalova, aproximativ 40 de membre ale Organizaţiei de Femei a UDTTMR au efectuat o vizită în mai multe localităţi unde se află comunităţi de tătari. „Vrem să dezvoltăm şi să consolidăm relaţiile cu fraţii noştri tătari din afară. Acordăm o atenţie deosebită relaţiilor culturale, ale căror scopuri sunt păstrarea şi promovarea identităţii noastre, iar în acest sens stabilim contacte cu organizaţii ale tătarilor de pretutindeni. La Yalova am avut bucuria de a fi oaspeţi ai Asociaţiei Culturale şi de Ajutorare a Turcilor Crimeeni din localitatea Çiftlikköy, a declarat Sevim Mustafa, preşedintele Organizaţiei de Femei a UDTTMR.

Pe lângă vzitele la organizaţiile de tătari din zonă, pe parcursul celor câteva zile petrecute în localităţile din Turcia, delegaţia de la UDTTMR a avut întâlniri şi cu oficialităţi locale, printre cei vizitaţi numărându-se primarul din Yalova, Yakup B. Koçali, cel din Çiftlikköy, prefectul de Yalova. De asemenea, au fost vizitate mai multe obiective turistice din oraşul Iznik, precum Muzeul Küçük Aya Sofya, Moscheea Verde, Muzeul Iznik – care conţine colecţii de obiecte de ceramică aparţinând culturii greceşti, romane, bizantine, otomane. Muzeul a fost întemeiat pe structura vechii cetăţi construite în anul 1388 de către sultanul Murad I pentru mama sa, Nilufer Hatum.

„Am avut ocazia să cunoaştem tătari de-ai noştri stabiliţi în localităţile din Turcia şi mai ales am avut posibilitatea să împărtăşim din experienţe unii altora. Ne-am axat pe activitatea culturală a fiecărei organizaţii, linie pe care o vom urma şi pe viitor pentru dezvoltarea relaţiilor cu tătarii din zona Yalova”, a conchis Sevim Mustafa.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.