Ziua Națională a Armeniei, sub semnul premierelor la Constanța

armeni-7Pentru prima dată în istoria recentă a Constanței și a comunității armene de la malul Mării Negre, steagul Armeniei a fost expus, alături de cel al României, pe fațada clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din vechea cetate a Tomisului, cu prilejul Zilei Naționale a Armeniei. Tot în cinstea acestei sărbători marcate an de an la data de 21 septembrie, filiala Constanța a Uniunii Armenilor din România a organizat sâmbătă, 24 septembrie, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman”, un eveniment din care nu au lipsit o incursiune în „Istoria cognacului Ararat”, recitări de poezie, muzică și dansuri tradiționale.

„România este o a doua patrie a noastră”

Prezent la evenimentul de sâmbătă, preotul Oshakan Khachatryan a vorbit, în deschidere, despre semnificația zilei de 21 septembrie, punând accent pe importanța cunoașterii istoriei neamului armenesc în rândul tinerilor. De asemenea, preotul comunității armene din Constanța a vorbit și despre statutul privilegiat de care se bucură armenii din România alături de celelalte minorități etnice. „Vreau să accentuez că România a fost prima țară care a recunoscut independența Armeniei în 1991. Au urmat apoi alte 47 de state. Noi am avut relații bune cu România încă de acum 100 de ani, când această țară și-a deschis porțile pentru armeni. Trebuie să recunoaștem acest lucru. România este o a doua patrie a noastră”, a spus preotul armean.

Sediu nou pentru comunitatea din Constanța

armeni-2La rândul său, președintele filialei Constanța a Uniunii Armenilor din România, Liviu Merdinian, a vorbit, de asemenea, despre buna înțelegere dintre locuitorii Dobrogei, indiferent de etnie, despre modelul interetnic dobrogean care a devenit un laitmotiv în abordarea oricărei teme care face referire la ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră, dar și despre proiectele pe care le are în fruntea comunității armene din Constanța. Unul dintre ele este achiziționarea unui sediu nou, acesta urmând să fie găzduit de o casă veche armenească din centrul Constanței.

 

Armenii constănțeni, premiați de Guvernul de la Erevan

armeni-1În cadrul evenimentului de sâmbătă, președintele filialei Constanța a Uniunii Armenilor din România a anunțat și decernarea a trei diplome din partea Ministrului Diasporei din Republica Armenia, Hranuș Hakobian, pentru trei membri ai comunității din România. Este vroba despre Arșaluis Sarchisian Gurău, Garabet Cumbetlian și Mihael Chircor, celor trei fiindu-le acordate „diplome de recunoaștere pentru contribuția importantă la dezvoltarea parteneriatului Armenia – Diaspora și pentru munca asiduă și eficientă în sensul recunoașterii și condamnării Genocidului armean”.

A urmat apoi scurta incursiune în „Istoria cognacului Ararat”, moment susținut de profesor Arșaluis Sarchisian Gurău, dar și evoluțiile artistice ale unor membre ale comunității care au recitat poezii în limba armeană, au interpetat melodii armenești și, în premieră, Ansamblul de dansuri armenești „Nairi” al filialei constănțene a UAR, ansamblu recent înființat, a prezentat un dans tradițional.

În data de 23 august 1991, Armenia și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică, fiind astfel prima dintre republicile nebaltice care a făcut acest pas. Independența Armeniei a fost confirmată pe deplin în urma referendumului din 21 septembrie 1991.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.