Ziua Naţională a Americii, sărbătorită la Bucureşti

Cea de-a 236-a aniversare a Independenţei SUA a fost marcată pe 4 iulie la Bucureşti printr-o recepţie oferită de ambasadorul american Mark Gitenstein la reşedinţa din strada Kiseleff. Motivul din acest an pe baza căruia a fost concepută petrecerea de aniversare a Zilei Naţionale a fost: „O seară în Central Park” astfel încât invitaţii să se simtă precum în celebrul parc newyorkez, proiectat de arhitectul peisagist  Frederick Law Olmstead, pentru a celebra democraţia. Parcul din jurul reşedinţei a fost amenajat întocmai ca „Central Park”, iar mesele cu ornamente florale în culorile drapelului SUA, roşu, alb, albastru.

Invitaţii oficiali au fost întâmpinaţi pe covorul roşu de excelenţa sa Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti şi de soţia sa Libby Gitenstein.

Evenimentul a debutat cu marşul infanteriştilor marini după care au fost intonate imnurile de stat ale României şi SUA. În debutul discursului său ambasadorul Mark Gitenstein s-a adresat românilor amintind: „România a făcut paşi importanţi înainte, guvernul anterior a realizat reforme instituţionale în ceea ce priveşte administrarea bugetului şi făcând mari sacrificii aţi adoptat măsuri de austeritate dificile. De aceea, perspectivele economice ale României se îmbunătăţesc, lucru demonstrat de creşterea economică din acest an, prima de la criza financiară din 2008. Oricât de greu de crezut poate fi date fiind dificultăţile cu care vă confruntaţi, chiar şi în această perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic pentru Uniunea Europeană, economia României continuă să aibă unul dintre cele mai bune parcursuri”. Ambasadorul american a concluzionat: „oamenii au dreptul inalienabil de a nu fi conduşi de o elită puternică, fie ea comunistă sau nu, reprezentată de moguli sau «băieţi deştepţi» aflată în slujba propriilor interese. Din acest punct de vedere, revoluţionarii dumneavoastră nu sunt diferiţi de ai noştri”.

După rostirea discursurilor, ambasadorul american şi premierul român au tăiat cu o sabie un tort din marţipan în culorile drapelului american şi au ciocnit o cupă de şampanie, după care s-au întreţinut într-o atmosferă cordială cu oaspeţii. Printre cei peste 2000 de invitaţi s-au numărat membrii cabinetului Ponta, fostul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, ambasadorul Turciei, Ömür Şölendil, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malghinov, numeroşi membri ai corpului diplomatic acreditaţi în România, precum și șeful Cultului Musulman din România muftiul Muurat Iusuf, secretarul general al Uniunii Democrate Turce din România, Ervin Ibraim, şi fostul preşedinte al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Amet Varol.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.