Ziua Independenței Armeniei, sărbătorită la Constanța în prezența Consulului Arsen Mikayelyan

DSC_1176Împlinirea a 24 de ani de la declararea independenței Republicii Armene a fost marcată la Constanța, la sfârșitul săptămânii trecute, printr-o conferință susținută de scriitorul Marius Chelaru, redactor al revistei „Convorbiri literare”, intitulată „Drumuri pe meleaguri armene”, și lansarea cărții „Interviuri, Portrete, Comentarii, Articole”, semnată de profesor Arșaluis Sarchizian Gurău.

Sucursala Constanța a Uniunii Armenilor din România a ales să marcheze Ziua Independenței Armeniei, sărbătorită an de an la data de 21 septembrie, printr-o activitate culturală, menită a pune în valoare pe de o parte frumusețea meleagurilor armenești, iar pe de altă parte zestrea culturală a comunității armene din Constanța. La începutul acțiunii, președintele UAR Constanța, Hacic Garabet, a adresat un cuvânt de bun-venit celor prezenți, urmat apoi de un scurt serviciu religios oficiat de preotul Ter Oshakan Khachatryan.

Lansarea cărții semnate de Arșaluis Sarchizian Gurău a fost precedată de o călătorie imaginară pe meleagurile armene, ghid fiind scriitorul Marius Chelaru. Oaspetele de la Iași, venit special la Constanța pentru sărbătorirea Zilei Independenței Armeniei, a pornit de la Erevan și s-a oprit la Stepanakert (capitala regiunii Nagorno – Karabakh), împletind plăcut și motivant rațiunile pentru care ar trebui vizitată Armenia. Biserici, mănăstiri, peisaje, oameni, conflicte, stări de fapt sau pur și simplu legende, toate acestea au fost zugrăvite în cuvinte de redactorul revistei „Convorbiri literare”, Marius Chelaru. Armenia, o țară nu foarte mare, cu o populație de aproximativ 3,5 milioane de locuitori, dar cu o istorie zbuciumată, își sărbătorește, începând din anul 1991, la data de 21 septembrie, independența. A depășit momente cruciale în existența sa, și-a apărat fiii plecați în toate colțurile lumii, i-a rechemat acasă și a îmbrățișat o politică democratică, menită să o așeze, în timp, în rândul țărilor civilizate. Prezent la evenimentul organizat de Sucursala Constanța a Uniunii Armenilor din România, consulul Arsen Mikayelyan a declarat: „Cu toate că în Armenia sunt aproximativ 3,5 milioane de armeni, în diaspora trăiesc aproape 11 milioane de armeni, dar patria lor este tot Armenia, de aceea statul armean, când își propune să rezolve problemele poporului armean, consideră că nu numai problemele din Armenia sunt prioritare, ci și problemele diasporei. Astfel, se ține cont de armenii din întreaga lume. Cu toate că Armenia a fost fost declarată independentă din punct de vedere juridic, ea a moștenit, însă, toate problemele existente în spațiul sovietic. Acea moștenire grea a condus la multe probleme pe care ea a trebuit să le rezolve. Astăzi, Republica Armeană și-a ales calea dreaptă, calea democratică”. Cu acest prilej, diplomatul armean a mai declarat că de la începerea conflictului din Siria, Armenia a primit aproximativ 15.000 de refugiați, armeni care au revenit la locurile natale.

Partea a doua a evenimentului a fost dedicat lansării cărții scriitoarei constănțene Arșaluis Sarchizian Gurău. Intitulată „Interviuri, portrete, analize, articole”, lucrarea de 198 de pagini, este structurată, așa cum spune și titlul, în patru capitole.

DSC_1180Descoperim în paginile cărții, prin intermediul interviurilor, oameni precum președintele UAR Constanța, Hacic Garabet, Prof. Univ. Dr. Ing. Micael Chircor, consultantul artistic Anaid Tavitian, dar și portretele unor armeni de seamă precum Ana Aslan, Garabet Ibrăileanu sau Simion Tavitian și multe alte personalități ale comunității armene din România.

Resimțind o imperativă nevoie de modele, autoarea pune în evidență personaje și personalități ale armenilor din România. „Tot ce mi-am dorit prin această carte a fost să evidențiez câteva personalități exemplare, adevărate modele și repere, demne de a fi considerate arhetipuri ilustrative pentru onestitate și demnitate. Nu sunt zei, nu poartă aureole pe creștet, sunt oamenii de lângă noi, pe care-i știm, pe care credeam că-i cunoaștem, dar nu-i cunoaștem destul; tocmai pentru că sunt prea aproape, nu-i vedem clar, tocmai pentru că sunt prea modești, nu-i remarcăm ca fiind deosebiți, tocmai pentru că nu vor să fie tratați preferențial, ci doar ca simpli cetățeni, tocmai pentru că le lipsește trufia, infatuarea, aroganța și le prisosește bunul simț, respectul pentru ceilalți, altruismul, tocmai din aceste motive nu-i percepem suficient de limpede”, astfel vorbește autoarea despre personajele reale ale lucrării sale.

Nu au lipsit de la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Independenței Armeniei oaspeții din afara comunității. Îi amintim aici pe Șeful Serviciului Direcției Județene Constanța a Arhivelor Naționale, Dr. Virgil Coman, scriitoarea Guner Akmola, profesor Emin Emel, scriitoarele Ana Ruse și Vasilica Mitrea.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.