Primăria comunei Tuzla a organizat anul acesta o serie de manifestări cultural – artistice – educative cu prilejul sărbătoririi Zilei Dobrogei.
Una dintre manifestări a fost derulată de Centrul pentru Tineret „Ion Creangă” în colaborare cu Asociația „Stratonis” și cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România – filiala Tuzla și a constat în realizarea unui material video despre bucătăria tradițională tătărească. La filmări au participat copii care urmează cursurile Școlii Comunitare a UDTTMR Tuzla, îndrumați de profesoara lor, Meral Gemil, care, alături de câteva membre ale comunității au pregătit tradiționalul preparat tătăresc „Tatar Așı”.
Aceasta a fost a treia ediție organizată de administrația locală de la Tuzla cu prilejul Zilei Dobrogei, iar pentru ediția de anul acesta organizatorii și-au dorit să readucă în atenția localnicilor valorile multiculturale care definesc spațiul dintre Dunăre și Marea Neagră. Participarea membrilor comunității tătare din Tuzla la seria manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Dobrogei de către Primăria comunei Tuzla este o reconfirmare a respectului pe care toți locuitorii, indiferent de etnie, îl poartă acestor pământuri care i-au primit așa cum se cuvine pe toți cei care, de-a lungul istoriei au ales să se stabilească aici.
Și pentru că este important ca aceste valori să fie transmise din generație în generație, organizatorii i-au implicat, în egală măsură în realizarea evenimentelor atât pe adulți cât și pe copii. Astfel, câțiva copii care urmează cursurile de limba tătară la Școala Comunitară din cadrul UDTTMR Tuzla au învățat să prepare „Tatar Așı”, o mâncare tradițională tătărească.
„Tatar Așı este o mâncare specifică bucătăriei tradiționale tătărești, pe care am ales să o pregătim și, totodată, să o promovăm cu prilejul manifestărilor organizate în comuna Tuzla de Ziua Dobrogei. A fost o bucurie pentru noi să fim solicitați ca parteneri în acest proiect derulat de administrația locală, având astfel posibilitatea pe de o parte de a ne promova ca etnie, iar pe de altă parte de a ne manifesta respectul față de toți ceilalți locuitori, indiferent de etnie, ai Dobrogei. Suntem o mare familie pentru care cea mai importantă valoare rămâne respectul reciproc”, a declarat Meral Gemil, profesor la Școala Comunitară din cadrul UDTTMR Tuzla și director al Asociației „Stratonis”.