Ziua Albaniei, prilej de promovare a unor proiecte comune la Constanța

foto-ziua-albanieiZiua Națională a Albaniei a fost sărbătorită anul acesta, în premieră, la Constanța, în prezența a numeroși oaspeți. La evenimentul organizat de Consulatul Onorific al Albaniei la Constanța, prin Consulul Onorific Süsli Ömer, a fost prezent și Ambasadorul Republicii Albania la București, Ilir Tepelena, dar și Ambasadorul Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș.

La 104 ani de la declararea independenței față de Imperiul Otoman, Ömer Süsli, Consulul Onorific al Albaniei la Constanța, a decis să organizeze recepția dedicată Zilei Naționale a Albaniei la Constanța. După cum a declarat însuși consulul Ömer Süsli, motivul care a stat la baza acestei alegeri a fost acela că „Dobrogea reprezintă un model de conviețuire interetnică, aici trăind împreună foarte bine, fără conflicte, reprezentanți ai tuturor comunităților etnice”. Cât privește comunitatea albaneză din România, Ömer Süsli a declarat că, oficial, numărul membrilor nu este foarte mare ca urmare a faptului că foarte mulți dintre etnici s-au declarat români. „La recensământ, mulți se declară români, pentru că noi toți ne simțim bine ca români”, ne-a declarat Süsli.

Ömer Süsli este Consul onorific al Albaniei la Constanța de trei ani. Originar din Turcia, Ömer Süsli s-a stabilit în România în urmă cu 26 de ani, între timp obținând și cetățenia română. Faptul că în urmă cu trei ani a fost desemnat să reprezinte, chiar și în calitate de Consul onorific, Albania în România, nu este întâmplător. Potrivit propriilor declarații, Ömer Süsli este președinte al mediului de afaceri turc în Balcani, având în raza sa de competență 11 țări, printre care și Albania și România. Ömer Süsli a mai precizat că, în contextul dezvoltării relațiilor dintre Albania și România, el susține promovarea unor proiecte comune derulate de cele două țări, dar și în colaborare cu Turcia.

Linie aeriană directă cu Tirana și forum al afacerilor la Constanța

?

Tot despre proiecte comune derulate de Albania și România a vorbit și Ambasadorul Albaniei la București, Ilir Tepelena. Diplomatul albanez ne-a declarat că în cadrul vizitei de luni, 28 noiembrie, a avut și întâlniri oficiale cu Prefectul Județului Constanța, Adrian Nicolaescu, cu Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, și cu Primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău. În cadrul întrevederilor reprezentanții celor două părți au convenit și asupra unor proiecte comune, precum înfrățirea municipiului Constanța cu orașul port albanez Durres, înfrățirea universităților din Constanța cu universitatea din Tirana, deschiderea unei linii aeriene directe, începând din vara anului viitor, între Aeroportul Mihail Kogălniceanu și Tirana, dar și organizarea, la Constanța, în luna martie a anului viitor, a unui forum al oamenilor de afaceri, în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.

?

La recepția prilejuită de Ziua Albaniei care a avut loc în seara zilei de 28 noiembrie au mai participat Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet, Muftiul Muurat Iusuf, Prefectul Județului Constanța, Adrian Nicolaescu, subprefectul Levent Accoium, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, reprezentanții Uniunii Democrate Turce din România, ai Comunității Evreiești de la Constanța și ai Forumului Democrat al Germanilor din Constanța. De asemenea, au fost prezenți și Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozcalișkan, reprezentanți ai Consulatului General al Federației Ruse la Constanța, consulii onorifici ai Macedoniei, Norvegiei, Libanului, dar și numeroși oameni de afaceri turci.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.