Zi plină la Constanța pentru ambasadorul David Saranga: întâlnire cu muftiul Muurat Iusuf, prelegere la Universitatea „Ovidius”, vizită la Sinagoga Mare

Ambasadorul statului Israel, E.S. David Saranga, s-a aflat marți, 3 mai 2022, la Constanța, unde, pentru a doua oară în mandatul său, a fost oaspetele muftiului Muurat Iusuf, a avut apoi o întâlnire cu studenții Universității „Ovidius” și la final a mers la Sinagoga Mare.

Vizita diplomatului statului Israel la Constanța de marți, 3 mai, a început la Muftiatul Cultului Musulman din România, unde a revenit după doi ani pentru o nouă întrevedere cu muftiul Muurat Iusuf. „Această întâlnire confirmă încă o dată relația armonioasă de prietenie dintre comunitatea evreiască și cea musulmană din România”, se menționează într-o postare pe contul de Instagram al Ambasadei Israelului în România.

De la muftiat, ambasadorul David Saranga a mers la Universitatea „Ovidius” unde a participat la o întâlnire cu studenți și cadre didactice. Aici ambasadorul David Saranga a susținut o prelegere despre situația geopolitică din Orientul Mijlociu, despre diplomația publică a Israelului, precum și despre provocările de securitate din regiune. Aceasta a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia studenții și profesorii participanți au dezbătut, în dialogul cu amabasadorul, o serie de teme, precum: problemele de securitate ale Israelului, relația cu vecinii sau cu state precum Iranul, relațiile României cu Israelul, istorie, cultură și civilizație israeliană.

Nu în ultimul rând, E.S. David Saranga a împărtășit publicului opinii cu privire la experiența diplomatică în România și percepțiile sale asupra societății române.

În deschiderea întâlnirii, rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, a subliniat că «o universitate modernă trebuie să aibă, pe lângă educație și cercetare, și deschidere către comunitate. Prezența ambasadorului David Saranga aici nu este întâmplătoare, reprezintă dovada faptului că universitatea noastră este deschisă dialogului între mediul academic și mediul diplomatic»”, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Universității „Ovidius” din Constanța.

Nu în ultimul rând, E.S. David Saranga, însoțit de președintele Comunității Evreilor din Constanța, Sorin Lucia Ionescu, s-a oprit și la Sinagoga Mare din Constanța, lăcaș de cult evreiesc construit în anul 1911, care se află în prezent într-o avansată stare de degradare. Într-o postare pe contul personal de Facebook, ambasadorul David Saranga menționează că „până în anul 2000 se mai țineau rugăciuni în sinagogă” și că în prezent comunitatea din oraș numără aproximativ 50 de membri.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.