Yalova, capitala Balcanilor timp de o săptămână

Jurnaliști din mai multe state balcanice s-au reunit, în premieră, la Yalova

Cu doar o zi înainte de începerea Lunii Ramazan, la Yalova (Turcia) s-a încheiat „Marea Întâlnire din Balcani”. Structurat pe mai multe etape, evenimentul a fost organizat și anul acesta de Primăria Yalova, s-a desfășurat pe parcursul a 7 zile și a bifat, pe lângă domeniile abordate în anii trecuți, și câteva premiere.

Toate manifestările s-au derulat în spiritul promovării păcii și prieteniei între popoarele balcanice și au fost organizate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la izbucnirea Războaielor Balcanice. În acest context, s-au reunit la malul Mării Marmara artiști, mesageri ai diferitelor culturi, care au participat la un festival de folclor de acum devenit tradițional în zonă – „Garoafa de aur”, fotografi profesioniști din aceeași zonă generoasă a Balcanilor, care au expus la Centrul Cultural din Yalova, la final cele mai bune lucrări fiind și premiate de către organizatori, reprezentanți ai localităților înfrățite cu Yalova care s-au reunit preț de câteva zile pentru a discuta despre administrație, dar și despre promovarea unor proiecte comune, în premieră, jurnaliști din Balcani care au reflectat evenimentele desfășurate la Yalova pe parcursul a 7 zile și au pus, totodată, bazele unui grup de lucru care să acopere și pe viitor spațiul balcanic din punct de vedere al comunicării mediatice. Înaintea acestor evenimente, în luna iunie, tot la Yalova și prin implicarea aceluiași organizator, primăria, a avut loc și o competiție sportivă care a promovat același mesaj: pacea și prietenia între popoarele din Balcani.

Premiere…

Maratonul cultural a debutat sâmbătă, 14 iulie, cu o premieră, și anume întrunirea jurnaliștilor din Balcani care au avut sarcina de a promova evenimentul prin intemediul unei publicații bilingve, editate de Primăria Yalova, în limbile turcă și engleză, dar și în țările lor. Coordonatorul întrunirii jurnaliștilor și totodată inițiatorul proiectului, Bülent Güler, a declarat: „Această întâlnire constituie primul pas în crearea unei rețele de comunicare între jurnaliștii din Balcani care să promoveze evenimentele din zona Balcanilor”. Au participat jurnaliști din România, Bulgaria, Muntenegru, Serbia, Macedonia și, bineînțeles, din Turcia.

Reprezentanții mass-media au fost primiți luni, 16 iulie, de Primarul orașului Yalova, Yakup Bilgin Koçal. La întâlnirea cu jurnaliștii, edilul a declarat că este onorat să organizeze un astfel de eveniment la Yalova cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Războaiele Balcanice, deoarece cea mai frumoasă geografie a lumii o au Balcanii, iar frumusețea oameni din acest spațiu îi dau un farmec aparte. Domnia sa a mai a mai adăugat: „Yalova are nevoie de jurnaliști pentru a-și promova imaginea în toate țările din Balcani și sper că atunci când veți vorbi despre noi vă veți reaminti numai lucrurile bune”.

Printre întâlnirile pe care jurnaliștii le-au avut pe parcursul șederii la Yalova s-a numărat și cea cu un reprezentant al Guvernului Republicii Turcia, Veysel Gündüz, expert în cadrul Cabinetului Primului Ministru de la Ankara pe problemele turcilor din diaspora.

În prima zi a manifestărilor a fost inaugurată de către edilul orașului Yalova, Yakup Bilgin Koçal, tot în premieră, o expoziție de fotografie cu imagini reprezentative din țările balcanice participante la eveniment. Aici au expus fotografi profesioniști din Serbia, Grecia, Bulgaria, Bosnia Herțegovina, Kosovo, Slovenia, Albania, Croația, Muntenegru, Macedonia, România și Turcia. Printre artiștii fotgrafi s-a aflat și un român, Florin Matei Dinică din Medgidia.

Așadar, Balcanii au început să se unească în jurul Yalovei prin prisma orașelor înfrățite cu localitatea turcească, toate acțiunile din cadrul „Marii întâlniri din Balcani” fiind destinate, în primul rând „fraților” din alte țări, dar lăsând poarta deschisă și celorlalte state care vor dori să acceadă la „marea familie balcanică” ce stă să se formeze în jurul orașului de la malul Mării Marmara…

Adina BOCAI & Sorina ASAN

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.