Uniunea Democrată Turcă din România a marcat „Aşura”

asure UDTR 1Uniunea Democrată Turcă din România a marcat vineri, 30 octombrie, la sediul central din Constanţa, „Aşura”.  Evenimentul a fost organizat de Comisia de religie a UDTR şi a reunit lideri ai Uniunii Democrate Turce din România, reprezentanţi ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa şi membri ai comunităţii turce.

Manifestarea a debutat cu rostirea unei rugăciuni după care s-a vorbit despre semnificaţia religioasă a lunii Muharrem. La final, invitaţii au servit desertul „Aşure” pregătit după reţeta etnicilor turci din Dobrogea.

asure UDTR„Aşura” este primul eveniment religios din luna Muhharem, întâia lună a anului islamic şi a coincis în acest an cu data de 23 octombrie. Musulmanii obişnuiesc să ţină post în memoria nepotului profetului Muhammed, Huseyn care a fost martirizat în această zi, în anul 680. În Dobrogea, în ziua de „Aşura” şi începând din această zi, timp de o lună, gospodinele pregătesc conform tradiţiei un desert delicios după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie din care nu lipsesc minim 9 ingrediente: grâu, năut, smochine, curmale, caise uscate, migdale, nucă, apă de trandafiri şi stafide.

La eveniment au participat: preşedintele UDTR, Osman Fedbi, secretarul general al uniunii, Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, Subprefectul Accoium Levent,  Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcalışkan, viceconsulul Murat Yalcın şi ataşatul pe probleme de cult islamic din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, Aitekin Akcin.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.