Ultimele decizii ale Consiliului de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni

Sursa foto: QHA

La sfârșitul săptămânii trecute, la Kiev a avut loc o nouă întâlnire a Consiliului de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni (CMTC). Au participat reprezentanți ai tătarilor din Ucraina, Turcia, România, Polonia, Lituania și Kârgâzstan, precum și membri ai Comitetului tinerilor tătari crimeeni din cadrul congresului (CMTC).

Potrivit QHA, în urma dezbaterilor care au durat aproximativ nouă ore, membrii Consiliului de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni au luat următoarele decizii:

  1. Redactarea unei scrisori către noua administrație americană cu privire la problemele din Crimeea și cele cu care se confruntă tătarii crimeeni. După efectuarea tuturor modificărilor, secretarul general al CMTC, Namik Kemal Bayar, va trimite scrisoarea către destinatar.
  2. Desemnarea membrilor Eskender Bariev, Gayana Yuksel, Emine Djaparova și Namik Kemal Bayar să se ocupe de elaborarea unui plan de acțiune cu privire la Strategia diplomației publice pentru tătarii crimeeni.
  3. Adaptarea statutului congresului la legislația ucraineană.
  4. Diseminarea declarației congresului către public, cu privire la reținerea și arestarea tătarului crimeean Seyran Saliev și a avocaților Emil Kurbedinov și Nikolai Polozov.
  5. Susținerea unor activități cu caracter internațional cu prilejul aniversării a 620 de ani de la stabilirea tătarilor crimeeni în Lituania, evenimente de care se vor ocupa Adas Jakubauskas, Esma Adjeva și Ghiulnara Bekirova, membrii ai Consiliului de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni. De asemenea, s-a luat decizia de a se contribui cu suma de 1.000 de euro pentru un monument dedicat aniversării centenarului independenței Lituaniei.
  6. Crearea unui grup de lucru la nivel național și susținerea diverselor activități prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la organizarea primului congres al tătarilor crimeeni.

Congresul Mondial al Tătarilor Crimeeni este organismul care reunește tătarii crimeeni care trăiesc în patria istorică, Crimeea, și pe cei din diaspora (Turcia, România, Polonia, SUA, Canada, Lituania, Europa de Este și Asia Centrală).

Prima ședință a congresului a avut loc la data de 9 mai 2009, la Simferopol / Aqmescit, la ea participând 420 de delegați din 13 țări. În cadrul acelei întâlniri, Refat Ciubarov a fost ales președinte al congresului.

Cea de-a doua ședință la care au participat membri ai organizațiilor tătarilor crimeeni din 12 țări, precum și oficiali guvernamentali, reprezentanți ai ONG-urilor și mass-media, a avut loc în perioada 1 – 2 august 2015, la Ankara. Cu acest prilej Refat Ciubarov a fost reales președinte al congresului și au fost desemnați și cei 21 de membri ai Consiliului de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni.

Întâlnirile Consiliului de Coordonare au loc o dată la două luni. Prima astfel de întânire, după congresul de la Ankara, a avut loc în România, la Constanța, urmată de alte două în Ucraina (la Kiev și Kherson), o alta în Lituania (Vilnius – aprilie 2016), următoarea în Turcia, la Eskișehir (iulie 2016) și o alta la Kiev (noiembrie 2016).

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.