UDTR reunește minoritățile etnice la a XI-a ediție a Festivalului Interetnic „Primăvara comunitară”

Corul Mehtap al UDTR va evolua sambata, la Sala „Remus Opreanu” de la Prefecvtura Constanța

La acest sfârșit de săptămână, Uniunea Democrată Turcă din România sărbătorește venirea primăverii. Vineri, 30 martie, și sâmbătă, 31 martie, reprezentanți ai mai multor comunități etnice din Dobrogea vor fi oaspeţi ai UDTR, la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Interetnic „Primăvara Comunitară”. Manifestarea debutează vineri cu simpozionul cu tema: „Datini şi obiceiuri de primăvară” . În cadrul simpozionului vor fi prezentate sărbătorile care marchează sosirea primăverii la turci, tătari, germani, bulgari şi albanezi, precum şi obiceiurile practicate cu acest prilej. La finalul simpozionului vor fi premiaţi elevii clasaţi pe primele locuri la concursul de eseuri cu tema „Obiceiuri de Primăvară”, concurs lansat la începutul lunii martie în şcolile constănţene.

Cea de-a doua zi a manifestărilor culturale este consacrată unui spectacol de dansuri şi cântece tradiţionale, aparţinând turcilor, tătarilor, ucrainenilor, bulgarilor, aromânilor şi românilor. Vor urca pe scenă ansamblurile folclorice Fidanlar, Filizler, Hirşavanlari, Destan, corurile Mehtap şi Kaynanalar, aparţinând UDTR, ansamblul Zadunaiska Sici (Uniunea Ucrainenilor din România – filiala Tulcea), Karadeniz (UDTTMR), Dobrogeanca, Giunea mea şi Carpuz Teodora care va interpreta cântece bulgăreşti. Spectacolul va avea loc în Sala „Remus Opreanu” din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Constanţa. Tot în aceeaşi zi va fi vernisată şi expoziţia „Comori de la străbuni”, conţinând obiecte de artizanat şi costume tradiţionale turceşti, colecţie îngrijită de Melek Osman, vicepreşedintele Comisiei de Cultură din cadrul UDTR. În cadrul aceleiaşi expoziţii, Serin Turkoğlu, preşedintele Comisiei de Cultură, va expune 25 de lucrări de pictură ebru. Serin Tukoglu, care este și coordonatorul acestui proiect, dar şi preşedintele Comisiei de Cultură, Culte şi Mass – media din cadrul CMN, a declarat: „Am dat şi în acest an o conotaţie interetnică acestui festival tradiţional organizat de mai bine de un deceniu de UDTR. De data aceasta, pe lângă simpozionul dedicat „Datinilor şi obiceiurilor de primăvară”, avem o expoziţie inedită de pictură ebru în care desenul se realizează în apă după care se aplică pe hârtie, potrivit unei tehnici vechi, practicate în urmă cu sute de ani pe «Drumul mătăsii» şi mai târziu în Turcia”.

La Festival și-au anunțat participarea și Preşedintele UDTR, Osman Fedbi, Secretarul general Ervin Ibraim, Deputatul Iusein Ibram, Subsecretarul de Stat din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Sali Negeat, şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.