UDTR, gazda unei delegaţii de profesori din Turcia

O delegaţie de profesori de la Şcoala „Cinar” din Gemlik – Turcia a efectuat o vizită în România, în perioada 10-16 iunie, la invitaţia conducerii Şcolii nr.16 din Constanţa. Instituţia de învăţământ din Constanţa a semnat un parteneriat de colaborare cu Şcoala „Cinar” din Gemlik, anul trecut, prilej cu care un grup de profesori români însoţiţi de directorul Ana Maria Panţu a efectuat o vizită la colegii turci. Parteneriatul dintre cele două şcoli prevede o colaborare între elevi, în domeniul cultural, sportiv şi al tradiţiilor.

În prima zi a şederii în România, profesorii turci au vizitat Şcoala nr. 16 unde au discutat cu conducerea instituţiei şi au urmărit un program artistic susţinut de elevii de aici, în limbile română şi turcă. Ansamblul de dansuri folclorice turceşti condus de profesor Arif Aysel a interpretat o suită de dansuri tradiţionale aparţinând turcilor dobrogeni. Profesorii turci au avut posibilitatea să deguste şi din preparatele culinare tradiţionale româneşti pregătite de cadrele didactice.

Oaspeții din Turcia au mai vizitat Delta Dunării, Crama Murfatlar şi au efectuat un tur prin staţiunile litoralului românesc. La Cosulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, delegaţia a fost primită de viceconsulul Şebnem Mananv.

Ultimul obiectiv al vizitei cadrelor didactice din Turcia l-a constituit

Uniunea Democrată Turcă din România. La sediul uniunii, profesorii turci au fost primiţi de vicepreşedintele comisiei de cultură, Melek Osman, şi de inspectorul de specialitate din cadrul MECTS, Vildan Bormambet. Cele două gazde le-au prezentat

oaspeţilor informaţii succinte despre comunitatea turcă din România şi despre sistemul de învăţământ. Liderul delegaţiei turce, directorul Şcolii „Cinar” din Gemlik, Fatih Gaydar, a declarat în finalul întâlnirii: „Pe parcursul vizitei în şcolile din Constanţa am fost impresionat de nivelul de educaţie al elevilor şi de disciplina acestora la cursuri. Am observat că aici nu este obligatorie uniforma aşa cum este în Turcia”.

Următoarea întâlnire dintre profesorii turci şi români va avea loc în 2013, la Gemlik, când va fi pus în aplicare parteneriatul educaţional în domeniul tradiţiilor.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.