Turcia, văzută prin ochii pictorului Sorin Adam

IMG_2162Muzeul de Artă din Constanța găzduiește, în perioada 1 – 21 octombrie, expoziția artistului Sorin Adam, expoziție în cadrul căreia pot fi admirate picturi ce au ca temă Turcia. Oameni și locuri, în culori vii și atrăgătoare, timpuri parcă de mult apuse, dar care continuă să stăpânească unele zone îndepărtate din frumoasa și misterioasa țară care se întinde pe două continente, chemarea muezinului la rugăciune ce răsună parcă din minaretele îmbrăcate în culori calde, piețe aglomerate, Marele Bazar din Istanbul, grotele misterioase ale Kapadokyei, toate acestea și multe alte simboluri ale unei civilizații fascinante au făcut obiectul unei seri multiculturale dedicate vernisajului expoziției pictorului Sorin Adam.

IMG_2155Ideea acestei expoziții s-a înfiripat în urmă cu un an când, în cadrul unei alte manifestări culturale de gen care a avut loc la Constanța, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan, a remarcat câteva lucrări ale artistului Sorin Adam, în care erau transpuse în culoare și umbre imagini din țara natală. „Ideea mi-a aparținut și mă laud cu acest lucru”, a spus diplomatul turc care compară expoziția și picturile lui Sorin Adam cu „un festin vizual”. A urmat apoi o perioadă în care pictorul Sorin Adam a vizitat Turcia pentru a face cunoștință pe viu cu modelele sale… Au rezultat niște lucrări deosebite, calde, expresive, a căror menire este astăzi aceea de a aduce Turcia mai aproape de ochii și inimile privitorilor din România. „Am convingerea că această expoziție de pictură care prezintă imagini inedite din diferite colțuri ale frumoasei noastre țări va contribui la întărirea relațiilor dintre Turcia și România care au înregistrat o dezvoltare considerabilă și în domeniul cultural – artistic la fel ca în toate celelalte domenii”, a mai declarat consulul Ali Bozçalıșkan.

IMG_2153Despre expoziția pe care muzeul constănțean o va găzdui timp de trei săptămâni, dar și despre artistul Sorin Adam, a vorbit directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu. „Fascinat de Orient, pictorul îl descoperă peripatetic, astfel încât expoziția deschisă la Muzeul de Artă Constanța devine însemnarea originală a unei călătorii de apropiere, cunoaștere și reprezentare”, a declarat Doina Păuleanu.

Artistul Sorin Adam a expus în diferite locuri din țară, dar mai ales peste hotare. După provocarea lansată anul trecut de consulul Ali Bozçalıșkan, aceea de a organiza o expoziție care să aibă drept temă unică Turcia, Sorin Adam a vizitat Turcia. S-a bucurat de sprijinul Silvanei Rachieru, fostul director al Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, căreia,  prezentă la vernisaj fiind, i-a și mulțumit pentru sprijinul deosebit. „Este o deosebită onoare pentru mine că suntem împreună sub cele două steaguri”, a mai spus pictorul Sorin Adam.

Directorul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanța, Ali Yuksel Oguzhan, a ținut să precizeze că astfel de evenimente culturale vor mai avea loc la Constanța, menirea lor fiind aceea de a apropia cât mai mult cele două țări: România și Turcia.

Vernisajul expoziției pictorului Sorin Adam a fost organizat de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” – Constanța și Muzeul de Artă Constanța.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.