Oaspeți surpriză la prima ediție a Festivalului Muzicii Tătărești „Sebat Husein”

DSC_0214Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat la sfârșitul săptămânii trecute prima ediție a Festivalului Muzicii Tătărești „Sebat Husein”. Manifestarea a reunit soliști de muzică tătărească, membri ai etniei dar și din rândul populației majoritare, care, în ultimii 25 de ani au promovat în cadrul unor acțiuni locale, naționale și internaționale folclorul tătarilor din Dobrogea.

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța a fost neîncăpătoare, aproximativ 1.500 de persoane fiind prezente la eveniment. Au urcat pe scenă, în ordinea intrării în spectacol, Melek Nurmambet, Ialcin Faic, Corul Boztorgay, Negeadin Abit, Aidîn Gelal, Curtuvuap Abdulgani, Suher Abduraman, Elfin Regep, Mete Abduraman, Sermin Giumantar, Lutfi Ablachim și Ramsay Rașid, Ențer Cair și Bertan Ziadin, Corul Qubadin Qızları, Erdal Giumantar, Andreea Calotă, Elin Mansur și Ali Gener, Bilent Peta, Enghin Menzat – Kabak și ansamblurile Yıldızlar, Cansu, Qaradeniz, Qarasu și Qanara.

În deschiderea festivalului, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a anunțat că pentru ediția de anul viitor a Festivalului Muzicii Tătărești „Sebat Husein” va fi lansată și secțiunea de Creație, fiind astfel încurajată și această latură, în vederea promovări și păstrării folclorului autentic tătăresc.

Toți participanții au primit diplome, plachete și medalii pentru activitatea susținută în domeniul cultural, în rândul comunității tătare.

Printre spectatori s-au regăsit și 26 de soldați ai Exercițiului Black Sea Rotational Force – Baza Militară NATO Mihail Kogălniceanu, care au răspuns invitației lansate de UDTTMR. Oaspeții au apreciat la final diversitatea programului, muzica și dansurile tradiționale tătărești.

În ceea ce privește numele festivalului, acesta are o semnificație aparte pentru tătari. Sebat Husein a fost un compozitor și tenor de etnie tătară care s-a născut în localitatea constănțeană Hagieni. Dincolo de bogata sa activitate pe diferite scene lirice românești, Sebat Husein a rămas în memoria tătarilor datorită faptului că a compus muzica pentru imnul tătarilor de pretutindeni, „Ant Etkenmen”, versurile fiind scrise de eroul național Numan Celebi Cihan.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.