Specialişti în folclorul turcesc au predat la Constanţa

Specialişti în folclorul turcesc au predat la Constanţa

Specialişti în folclorul turcesc au predat la Constanţa

Un seminar de formare şi perfecţionare etnofolclorică organizat, în premieră, în România ne-a adus faţă în faţă cu adevăratele valori ale folclorului turcesc, cu oameni care susţin familiarizarea cu tradiţiile încă de la grădiniţă, cu profesionişti care ştiu să lucreze şi cu profesionişti, omologi de-ai lor, dar şi cu începători pe care-i fac să înţeleagă rostul fiecărui gest făcut în faţa publicului.

În perioada 12 – 16 septembrie, la Constanţa s-a desfăşurat Seminarul  de Formare şi Perfecţionare Etnofolclorică, organizat de Uniunea Democrată Turcă din România în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa şi cu Federaţia de Dansuri Folclorice din Turcia. S-a lucrat intens pe parcursul celor cinci zile ale seminarului şi alături de tehnici de dans s-a mai studiat istoria dansului folcloric turcesc, arta motivelor costumelor tradiţionale, tehnica aşezării în scenă, tradiţii şi obiceiuri. Au fost prezenţi la Constanţa, pentru acest proiect, 10 personalităţi în domeniul folclorului din Turcia, marea lor majoritate fiind profesori universitari, doctori docenţi în instituţii de învăţământ superior din Istanbul şi Yalova.

Seminarul s-a adresat instructorilor de dansuri ale ansamblurilor turceşti şi tătăreşti din România, dornici să aprofundeze folclorul şi prin prisma teoriei, nu numai a practicii, şi interesaţi de această abordare s-au arătat aproximativ 30 de participanţi. Şi nu au regretat cele cinci zile petrecute la foc continuu în lumea dansului, a muzicii, a portului popular turcesc.

Paşi de dans în culori

„Am aflat că paşii de dans pot fi corelaţi cu culorile  – roşu, verde şi albastru -, iar această îmbinare poate da naştere unor alţi paşi. Am deprins tainele corelării simetriei scenei cu cea a dansului. Am învăţat că fiecare dans este unic în felul lui, totul depinzând de coregraf. Lucrăm la acest seminar cu oameni de mare valoare în domeniul dansului care au venit să ne instruiască la un nivel academic. Sunt oarecum invidioasă pe cei mai tineri dintre instructori pentru că ei au acum această oportunitate de a se specializa, posibilitate care nouă ne-a lipsit”, a declarat Melek Osman, coordonator al ansamblurilor UDTR, la finalul cursului în care a desluşit tehnicile de dans de la unul din părinţii trupei „Focul Anatoliei”, Prof. Univ. Ahmet Turan Demirbağ.

Puzzle pe portativ

„Am privit un dans de pe internet şi am înţeles cum se structurează el, cum se împarte practic pe bucăţele, am învăţat să înţelegem rostul fiecărei bucăţi din puzzle-ul neconvenţional al mişcării şi am deprins din tainele predării acestor tehnici către discipolii noştri cei mai mici. Astăzi a fost o zi plină şi chiar nu a fost loc de plictiseală la cursul domnului profesor Demirbağ”, a spus şi Serin Turkoğlu, preşedinte al Comisiei de Cultură din cadrul UDTR, la finalul aceluiaşi curs.

Alături de Gurhan Ozanoglu, Preşedintele Federaţiei de Dansuri Folclorice din Turcia şi Huseyin Guler, vicepreşedinte al aceleiaşi organizaţii, au mai predat la seminarul de la Constanţa Ahmet Turan Demirbağ, Engin Demirtaş, Hakan Evciman, Tansu Altuğ, Ahmet Pehlivan, Osman Peker şi Özer Koyuncu.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.