Slujbe comemorative pentru Numan Çelebi Cihan, la geamiile din Constanța

Numan Çelebi Cihan / foto www.iccrimea.org

Miercuri, 23 februarie, la geamiile din municipiul Constanța, vor avea loc slujbe de pomenire în memoria primului președinte al Crimeei, Numan Çelebi Cihan. Acțiunea este organizată de Comisia de religie din cadrul filialei Constanța a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România. Slujba de comemorare va fi oficiată la ora 12, la geamiile Hunchiar, Carol, Anadolchioi, Tomis Nord, Coiciu, și cea din Piața Chiliei. Alături de membrii comunității tătare, se vor afla și deputatul Aledin Amet și președintele UDTTMR, Varol Amet.

Anul acesta, pe 23 februarie, se împlinesc 84 de ani de la trecerea în neființă a celui rămas în memoria tătarilor crimeeni de pretutindeni ca fondator al Republicii Populare Crimeea şi conducătorul primului guvern al tătarilor. Republica proclamată în noiembrie 1917 de Numan Çelebi Cihan a avut o existenţă foarte scurtă, ea dispărând odată cu asasinarea, în februarie 1918, a fondatorului său.
Viaţa şi activitatea marelui om politic, muftiu, erou naţional, dar şi poet – autor al versurilor imnului tătarilor crimeeni „Ant Etkenmen” – au fost mereu teme de reflecție pentru tătarii de pretutindeni, iar an de an tătarii din România îl comemorează pe fondatorul Republicii Populare Crimeea.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.