Seară turcească şi tătărească pe scena Festivalului Filmului Interetnic de la Tulcea

DSC_0240Festivalul Filmului Interetnic de la Tulcea a consacrat ziua de vineri, 24 iulie, cântecului şi dansului popular turcesc şi tătăresc. Spectacolul care a precedat proiecţia filmului turcesc „Mătănii schimbate” a debutat cu un program artistic tătăresc susţinut de soliştii Melia Iusuf, Erdal Giumantar şi de grupul vocal „Narenler” al filialei UDTTMR din Tulcea. Spectacolul a continuat cu un program artistic intitulat generic „Din Anatolia la Dunăre” susţinut de grupuri folclorice ale UDTR. Au urcat pe scenă, ansamblurile folclorice „Delikanlilar”, „Tuna”, corul „Kaynanalar” şi tânăra solistă Deniz Done. În cadrul aceluiaşi program a avut loc o paradă a costumelor populare din diferite colţuri ale Turciei. Costumele au fost aduse la Tulcea de o delegaţie condusă de Kemaleddin Avçı-Viceprimar din Çorlu, Turcia. Delegaţia formată din instructori şi coregrafi de dansuri folclorice din cadrul Primăriei din  Çorlu s-a aflat timp de două săptămâni la Tulcea, unde a lucrat cu ansamblul  folcloric „Tuna”, aparţinând filialei UDTR din localitate, pentru momentul de dans tradiţional turcesc prezentat în cadrul Festivalului Filmului Interetnic.

tulcea 001„Am venit la Tulcea cu instructorii noştri de dans care au lucrat cu membrii  ansamblului „Tuna”, special pentru spectacolul „Din Anatolia până la Dunăre” prezentat în cadrul Festivalului Filmului Interetnic. Este important ca tinerii de naţionalitate turcă să îşi păstreze cultura specifică, să îşi cunoască istoria, să vorbească limba maternă şi să aibă mereu legături cu patria mamă”, a declarat Kemaleddin Avçı-Viceprimar, Çorlu, Turcia.

Prezent la Seara turcească şi tătărească din cadrul festivalului, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan a declarat:„Am urmărit cu plăcere spectacolul şi ţin să îi felicit pe tinerii turci şi tătari pentru prestaţia artisitică. Ţin să le mulţumesc reprezentanţilor Primăriei Çorlu pentru prezenţa lor la această manifestare. Sunt convins, că pe viitori şi statul turc va sprijini acest gen de evenimente. ”

În încheirea spectacolului, alături de tinerii ansamblului Tuna au urcat pe scenă instructorii de dans din Turcia care au prezentat un scurt program cu obiceiuri de nuntă turceşti. Dansatorii au fost aplaudaţi îndelung la scenă deschisă.

În încheirea serii, a avut loc proiecţia filmului artistic turcesc, „Mătănii schimbate” în regia lui Mahmut Fazıl Coşkun, premiat cu „Tiger Award” la Festivalul Internaţional de film de la Rotterdam, în anul 2009.

Printre invitaţii la festival s-au numărat: deputaţii Iusein Ibram şi Amet Varol, subprefectul judeţului Constanţa Levent Accoium, preşedintele UDTR Osman Fedbi şi secretarul general Ervin Ibraim, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan, şi Viceprimarul din Çorlu, Kemaleddin Avçı.

Cea de-a X–a ediţie a Festivalului Filmului Interetnic s-a desfăşurat la Tulcea în perioada 20-26 iulie şi a implicat reprezentanţi ai 14 comunităţi etnice din Dobrogea. Festivalul a fost organizat de Primăria Tulcea, EU Divers, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Institutul Italian de Cultură, Institutul „Goethe” şi Rossotrudnichestvo.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.