Reprezentanții oficiali ai musulmanilor din România cer amendarea Legii Cultelor

DSC_0804Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a fost vineri, 16 ianuarie, gazda unei dezbateri cu tema „Cum va influența atentatul de la „Charlie Hebdo” comunitatea musulmană din România”. Evenimentul, organizat de UDTTMR în colaborare cu Muftiatul Cultului Musulman din România s-a datorat evoluției dezbaterilor și abordărilor generate de atentatul „Charlie Hebdo” în ceea ce privește comunitatea musulmană, Islamul, dar și libertatea de exprimare.

Dezbatere cu parlamentari

La dezbaterea lansată de UDTTMR și Muftiatul Cultului Musulman din România au fost invitați să participe toți deputații județului Constanța. Au fost prezenți 11 dintre ei: deputații Mihai Lupu, Varol Amet, Victor Manea, Dănuț Culețu, Mircea Dobre, Florin Gheorghe, Mihai Tararache și Iusein Ibram și senatorii Nicolae Moga, Mircea Banias și Christian Gigi Chiru. Din partea UDTTMR au luat parte la dezbatere președintele Gelil Eserghep și membrii Biroului Executiv, iar din partea Muftiatului a participat Muftiul Muurat Iusuf.

Într-o conferință de presă care a urmat dezbaterii, participanții au făcut cunoscute concluziile întâlnirii: „Am hotărât să lansăm această dezbatere pornind de la recentele evenimente nefericite care au avut loc în Franța. În România, nu avem motive de îngrijorare, dar este mai bine să prevenim decât să tratăm, fapt pentru care am ales să punem pe tapet câteva aspecte care chiar dacă acum nu pun probleme, mai târziu ar putea avea repercusiuni”, a declarat președintele Gelil Eserghep.

Aviz obligatoriu de la muftiat pentru fundațiile religioase

DSC_0753Reprezentanții celor trei entități care îi reprezintă oficial pe musulmanii din România (Muftiatul Cultului Musulman din România, UDTTMR și UDTR) au prezentat ca pe o problemă de actualitate apariția unui număr tot mai mare de fundații și asociații care, deși oficial au specific cultural, derulează numeroase activități cu caracter religios. Cerem, ca să nu mai fie dubii, să nu mai existe posibilitatea ca sub masca unor fundaţii culturale, unii să poată face propagandă religioasă extremistă sau fundamentalistă. Nu este în spiritul nostru, în specificul nostru şi nu vrem ca românii să ne confunde vreodată, pe noi, musulmanii născuţi şi crescuţi aici, cu asemenea deraieri de la religia umanităţii. Vrem să fim în continuare parte integrantă a poporului român. Vrem să fim în continuare un factor de stabilitate, de echilibru”, a menționat Eserghep, care a mai precizat că în mod normal nicio astfel de organizație nu ar trebui să funcționeze în România fără avizul autorităților în domeniu, respectiv Secretariatul de Stat pentru Culte și Muftiatul Cultului Musulman din România. Pentru a se ajunge la o astfel de monitorizare a activității acestora de către instituțiile amintite ar trebui ca încă de la început să se avizeze favorabil sau nu înființarea lor. Reprezentanții UDTTMR și ai Muftiatului au punctat că în prezent este necesar doar un aviz „consultativ” de la SSC și Muftiat, ei propunându-le în acest context parlamentarilor amendarea Legii Cultelor și introducerea avizului obligatoriu în locul celui „consultativ”, așa cum este în prezent.

Organizatorii au ținut să sublinieze că Muftiatul Cultului Musulman din România este singura instituție oficială care îi reprezintă, din punct de vedere religios, pe musulmanii din România.

Măsuri preventive

DSC_0746„Vrem să prevenim orice infiltrare a  unor persoane care au tendințe spre radicalism”, a spus muftiul Muurat Iusuf, care a menționat, totodată, că în prezent își desfășoară activitatea mai multe fundații care organizează și activități cu caracter religios și despre care muftiatul nu are cunoștință. Prin amendarea Legii Cultelor și introducerea avizului obligatoriu din partea muftiatului sau a SSC, poate exista un control în acest sens. „Putem astfel controla cum funcţionează ca lăcaşe de cult, ce se predică, cine oficiază slujbe acolo, dacă au diplomele echivalate şi acreditate de către statul român. În România, viața religioasă a comunității musulmane trebuie să fie sub coordonarea Muftiatului Cultului Musulman”, a mai adăugat Șeful Cultului Musulman din România.

Participanții la dezbatere au ținut să precizeze că în prezent nu este o situație alarmantă în țara noastră, dezbaterea de vineri, 16 ianuarie, având numai rolul de a preveni posibile derapaje în viitor. De asemenea, parlamentarii prezenți au mai subliniat și faptul că este important ca tradiționalul model de conviețuire interetnică și interreligioasă care definește spațiul multicultural dogrobean trebuie păstrat și pe viitor. În ceea ce privește amendarea Legii Cultelor, acest lucru se va întâmpla la începutul sesiunii parlamentare, organizatorii dezbaterii fiind asigurați de parlamentarii prezenți că vor susține toți aceste modificări.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.