Reprezentantele UDTTMR și UDTR au participat în Grecia, la Congresul Femeilor Turce din Balcani

În perioada 9 – 12 martie, la Komotini (Gümülcine), în Grecia, a avut loc Congresul Femeilor Turce din Balcani. Evenimentul a fost organizat de Organizația de Femei a comunității turce din Grecia. Au participat, alături de reprezentante ale organizatorilor, și delegate din Turcia, România și Bulgaria.

România a fost reprezentată la congres de către Turchean Bari și Muazis Memet, președinta și vicepreședinta Organizației de Femei a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, și de Melek Amet, președinta Comisiei de Femei a Uniunii Democrate Turce din România, și Ghiulten Abdula, președinta filialei Galați a UDTR. Delegatele din România au vorbit despre organizațiile pe care le reprezintă și despre statutul pe care îl au în România comunitățile etnice din care provin.

În timpul vizitei, participantele la congres au vizitat și obiectivele istorice și culturale din Komotini și Xanthi (Iskece): geamiile din zonă, cele două muftiate, organizațiile locale ale comunității turce din Grecia și au fost oaspetele Consulului General al Republicii Turcia la Komotini.

În cele două localități grecești trăiește o comunitate mare de turci, la Komotini mai mult de jumătate din populația orașului fiind de etnie turcă. În vechiul oraș cu nume turcesc Gümülcine se află şi o şcoală de artă populară, în cadrul căreia tinerele turcoaice învaţă cum să confecţioneze obiecte tradiţionale, începând de la batiste şi prosoape şi terminând cu costume tradiţionale şi rochii de nuntă.

Cât privește localitatea Xanthi, aici se află cea mai veche asociație a turcilor din Grecia. Înfiinţată în 1927, Uniunea Turcă din Xanthi a fost interzisă de guvernul grec în 1983. În urma unor lungi procese, la sfârşitul lunii martie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză turcilor, uniunea fiind declarată legală la nivel internaţional. La redeschiderea uniunii, în aprilie 2008, a participat și un grup de femei de la Organizația de Femei a UDTTMR.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.