Publicaţia „INTERETNICA”, o soluţie pentru promovarea minorităţilor naţionale

Soluţiile practice de promovare a minorităţilor naţionale în presa on-line şi în cea tradiţională au fost dezbătute la sfârşitul săptămânii trecute la Bucureşti, de membrii Comisiei pentru cultură, culte şi mass media din cadrul Consiliului Naţional al Minorităţilor Naţionale. Dezbaterea a avut loc în cadrul Târgului Internaţional  Gaudeamus unde minorităţile naţionale au avut posibilitatea să îşi promoveze noile apariţii editoriale. La dezbatere a participat Rodica Precupeţu, şef serviciu în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, dar şi Petronela Criseleanu (Comisia Naţională a României pentru UNESCO), Tudor Galoş din partea Microsoft şi jurnalistul Cătălin Moșoia.

În cadrul reunuinii, reprezentanţii minorităţilor naţionale şi-au expus punctele de vedere referitoare la publicaţiile on-line şi la cele tipărite, părerile fiind împărţite. A fost subliniată importanţa publicaţiilor on-line care informează rapid astfel încât cititorul are acces imediat la informaţie prin intemediul computerului sau a telefonului. Au existat  şi voci care au susţinut că varianta tipărită are un farmec aparte, că e mult mai comod să citeşti un ziar în timp ce bei un ceai sau o cafea.  Totuşi, reprezentantul firmei Microsoft a concluzionat: viitorul aparţine publicaţiilor on line deoarece ziarele tipărite abia mai supravieţuiesc din cauza costurilor ridicate. Publicaţiile on line necesită cheltuieli mult mai mici și îi permit jurnalistului să fie în contact permanent cu cititorii prin intermediul comentariilor scrise de aceştia.

Serin Turkoğlu preşedintele comisei de cultură, culte şi mass media din cadrul CMN, a prezentat publicaţia „INTERETNICA” apărută de curând în peisajul publicistic dobrogean. Interetnica este o publicaţie bilunară în format print şi cotidian în format online, care se adresează comunităţilor etnice şi religioase din România, cu un accent mai mare pe cele care au reprezentare în Dobrogea.

La reuniunea comisiei pentru cultură, culte şi mass media au participat reprezentanţi ai Uniunii Elene, ai Asociaţiei Italienilor, ai Partidei Romilor Pro Europa, ai Comunităţii Ruşilor Lipoveni, ai Uniunii Sârbilor, ai UniuniiUcrainienilor, ai Uniunii Rutenilor, ai Asociaţiei Macedonenilor, ai Asociaţiei Liga Albanezului, ai Uniunii Democrate Turce din România şi ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.