Proiect de lege pentru reconstrucţia fostului Seminar Musulman din Medgidia

Clădirea în care a funcționat până în 1967 Seminarul Musulman din Medgidia

Reconstrucţia clădirii fostului Seminar Musulman din Medgidia se numără, în această sesiune parlamentară, printre priorităţile legislative ale deputatului Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Aledin Amet. Parlamentarul tătar a declarat că lucrează la un proiect de lege care va fi depus în cel mai scurt timp, proiect ce va avea ca obiectiv alocarea unor fonduri pentru reconstrucţia clădirii fostului Seminar Musulman din Medgidia.

Instituţia de învăţământ la care se formau pe vremuri imamii a fost în decursul timpului un obiectiv deosebit de important pentru comunităţile de turci şi de tătari din România. Seminarul a funcţionat încă din 1610 la Babadag, acolo având însă o activitate sporadică. Din 1901, seminarul s-a mutat la Medgidia, unde a funcţionat până în 1967 când a fost închis din cauza lipsei de candidaţi.

Discuţiile pe marginea ideii de reconstrucţie a clădirii vechiului aşezământ, precum şi cele despre reluarea activităţii instituţiei, fie şi  într-un nou format, au început încă din anii ‘90, când între Turcia şi România s-a semnat un protocol, potrivit căruia partea turcă se angaja să contribuie financiar la acest proiect, în timp ce partea română avea ca sarcină elaborarea proiectului de reconstrucţie. Proiectul a eşuat, ideea reconstrucţiei fiind reluată la începutul acestui an, la iniţiativa filialei UDTTMR Medgidia. Cum problemele financiare au fost cele care au întârziat demararea proiectului, deputatul Aledin Amet este pe cale acum să finalizeze textul proiectului legislativ prin intermediul căruia să se găsească măcar o parte din fondurile necesare demarării lucrărilor.

Tot în scopul strângerii de fonduri pentru reconstrucţia fostei şcoli musulmane, filiala Medgidia a UDTTMR a iniţiat la începutul acestui an şi o campanie în rândul populaţiei de etnie turcă şi tătară de direcţionare a celor două procente din impozitul pe venit către uniune.

De asemenea, la iniţiativa aceleliaşi filiale a uniunii tătare, la începutul acestui an au fost reluate discuţiile cu autorităţile locale din Medgidia, dar şi cu reprezentanţi ai comunităţilor turcă şi tătară, în vederea identificării soluţiilor pentru refacerea fostei clădiri.

TVR la Constanța

Tot cu titlu de priorităţi legislative pentru această sesiune se numără, după cum a menţionat deputatul UDTTMR Aledin Amet, şi trecerea cu brio de cele două camere ale Parlamentului a proiectelor de lege privind declararea municipiului Constanţa „oraş martir”, respectiv înfiinţarea studioului teritorial TVR Constanţa şi consacrarea zilelor de 21 Martie (Newrez) şi 6 mai (Kîdîrlez).

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.