Prima zi din anul 1438. Câte zile are și ce semnifică Anul Nou Islamic

hicri-1438Ziua de 2 octombrie 2016 corespunde primei zile din anul islamic 1438 (Hicri Takvim). Musulmanii din întreaga lume celebrează astăzi intrarea în noul an, respectiv în prima lună a anului islamic, Muhharem.

Începutul calendarului islamic a fost considerat anul 622, an în care a avut loc migrația Profetului Muhammed, însoțit de adepții săi, de la Mecca (orașul natal), unde erau puțini adepți, la Yathrib, localitate unde trăia o comunitate islamică numeroasă și care, după emigrarea lui Muhammed aici, a fost redenumită Medina (care provine de la Madinat al-Nabi și înseamnă Orașul Profetului). Călătoria a fost una sfântă, care a întărit credința celor care au participat la ea și a dus la răspândirea Islamului.

Anul islamic are 354 de zile, spre deosebire de 365 de zile cât are calendarul gregorian.

Alături de lunile Recep, Șaban și Ramazan, luna Muharrem, prima din anul islamic, este considerată o lună sfântă.

Un alt moment important din luna Muharrem este marcat în cea de-a zecea zi, cunsocută drept Ziua de Așura, când este marcată martirizarea nepotului profetului Muhammed, Huseyin, în orașul Kerbela.

Potrivit rezultatelor recensământului din anul 2011, în România s-au declarat musulmani 64.337 de persoane, dintre aceștia peste 41.000 fiind membrii comunităților etnice turcă și tătară.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.