Premiul „Mehmet Niyazi”, decernat scriitoarei Güner Akmolla

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România – filiala Medgidia a organizat joi, 30 noiembrie, cea de-a IX-a ediție a Premiului „Mehmet Niyazi”. Anul acesta, Premiul „Mehmet Niyazi” a fost decernat scriitoarei Güner Akmolla.

Festivitatea de decernare a premiului a avut loc în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul comemorării poetului, pedagogului și jurnalistului Mehmet Niyazi, la împlinirea a 86 de ani de la trecerea sa în neființă.

Manifestările au început cu o scurtă ceremonie religioasă la mormântul lui Mehmet Niyazi din Cimitirul Musulman din Medgidia, urmat apoi de depunerea de coroane la bustul care se găsește în Parcul Poștei. Seria manifestărilor a continuat la Casa de Cultură „I.N. Roman”, unde au luat cuvântul vicepreședintele UDTTMR, Samir Menan, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet, cel care a și inițiat legea privind acordarea premiului, și Metin Omer care a vorbit despre viața și activitatea poetului, pedagogului și jurnalistului Mehmet Niyazi.

Premiul care poartă numele poetului național tătar Mehmet Niyazi a fost instituit oficial prin Legea nr. 366/2007, la inițiativa deputatului de atunci al UDTTMR, Aledin Amet. Potrivit legii, premiul se decernează la data de 30 noiembrie, dată la care se presupune că ar fi murit Mehmet Niyazi, și se acordă „pentru cultivarea și promovarea valorilor literaturii, artei și culturii tătare din România”. Potrivit aceleiași legi, „premiul se acordă cetățenilor români cu domiciliul în România de către un juriu format din 5 specialiști desemnați de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România. Sursele de finanțare a Premiului „Mehmet Niyazi și a cheltuielilor aferente organizării festivității de decernare se asigură din bugetul propriu al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, precum și din sponsorizări, potrivit legii”.

Născut în 1878 în satul Aşşîlar (Vânători) comuna Pecineaga, într-o familie de ţărani săraci, poetul, pedagogul și ziaristul Mehmet Niyazi a militat pentru promovarea culturii şi identităţii tătare, atât în Crimeea, de unde a fost alungat de două ori, dar şi în România.

UDTTMR a acordat anul acesta Premiul „Mehmet Niyazi” scriitoarei Güner Akmolla. Membră a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Dobrogea și a Uniunii Scriitorilor Tătari Crimeeni, Güner Akmolla a fost profesor de limba română. Provine dintr-o familie de tătari crimeeni și „s-a implicat masiv în recuperarea imaginii unor personalități marginalizate sau persecutate de regimul comunist”. A debutat poetic după 1989, în limba tătară, în Revista Qaradeniz, publicație a UDTTMR. Opera sa cuprinde peste 60 de volume, scrise fie în limba maternă, tătara crimeeană, fie în limba turcă, fie în limba română, cele mai multe dintre volume fiind bilingve. Este director al revistei trimestriale de cultură, bilingve, „Emel” („Ideal”).

În încheierea manifestărilor prilejuite de comemorarea poetului național tătar Mehmet Niyazi și decernarea premiului care-i poartă numele, pe scena Casei de Cultură „I.N. Roman” a evoluat Ansamblul de dansuri tradiționale tătărești „Qarasu” al UDTTMR – filiala Medgidia.

Tinerii dansatori au prezentat o serie de dansuri tradiționale tătărești.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.