Premiul de Excelenţă „Saladin Agiacai”

După Premiul „Mehmet Niyazi”, acordat pentru prima dată în 2008 şi instituit oficial printr-o lege iniţiată de deputatul UDTTMR Aledin Amet, tătarii, de data aceasta cei tineri şi cu rezultate deosebite în domeniile în care activează, ar putea fi recompensaţi, începând de anul viitor, cu Premiul de Excelenţă „Agiacai Saladin”.

Premiul urmează să fie, de asemenea, instituit prin lege, iniţiată de acelaşi deputat al UDTTMR, Aledin Amet.

Deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Aledin Amet, a înaintat, de curând, colegilor parlamentari un nou proiect de lege. Este vorba despre instituirea Premiului de Excelenţă „Agiacai Saladin”, care ar putea fi acordat, în premieră, (dacă legea va fi promulgată până la acea dată) pe 25 februarie 2012, dată la care fostul preşedinte al tătarilor, Agiacai Saladin, ar fi împlinit vârsta de 66 de ani. Premiul va fi acordat tinerilor care au rezultate deosebite, indiferent de domeniul de activitate, şi a fost gândit de iniţiatorul său atât pentru a-i încuraja pe tinerii tătari, dar şi pentru a-i aduce un omagiu regretatului Saladin Agiacai, fost preşedinte al UDTTMR în perioada 2004 – 2008, un susţinător înfocat al promovării şi păstrării identităţii tătarilor.

„Sunt oameni pe care chiar dacă nu mai sunt printre noi nu putem să-i uităm, nu trebuie să-i uităm! Ei au făcut multe pentru etnia noastră şi din acest motiv merită recunoştinţa noastră. Un astfel de om a fost regretatul Agiacai Saladin, fost preşedinte al UDTTMR, în memoria căruia voi institui prin lege un premiu de excelenţă. Îi susţinea pe tineri în demersurile lor, indiferent de domeniu, îi sprijinea şi era mândru când un tătar de-al său avea succes”, a declarat iniţiatorul proiectului de lege, deputatul Aledin Amet, care a mai menţionat că primul premiu va fi acordat de el însuşi.

Spiritul lui generos o să rămână pururi viu

Familia a primit cu multă bucurie vestea că fostul preşedinte al tătarilor va rămâne mereu în amintirea etnicilor, dar şi cu lacrimi în ochi, la gândul că se vorbeşte astăzi despre el la trecut. Mery Mambet, fiica regretatului Agiacai Saladin, a declarat: „Am fost deopotrivă emoţionaţi şi impresionaţi de propunerea deputatului Aledin Amet. Spiritul lui generos o să rămână pururi viu. A fost un tată extraordinar! A fost un OM! Pentru el educaţia unui om avea un rol foarte important, iar acest premiu nu face decât să ducă mai departe dorinţa lui de a investi în educaţie, în tineri!”

 *****

Născut la data de 25 februarie 1946, în satul Curcani, comuna Cobadin, Agiacai Saladin a fost un susţinător înfocat al promovării valorilor tradiţionale tătăreşti. A dus o muncă asiduă de consolidare a relaţiilor tătarilor din România cu cei din patria mamă – Crimeea, dar şi cu tătarii din întreaga lume. A susţinut financiar mulţi tineri tătari din cadrul comunităţii cu burse de studiu până la absolvirea facultăţii. În perioada 2004 – 2008 a fost preşedinte al UDTTMR, iar în mandatul următor fusese ales vicepreşedinte al uniunii. În 2009, Agiacai Saladin fusese ales şi membru în Congresul Mondial al Tătarilor. Agiacai Saladin a fost şi patronul hotelului „Aurora” din staţiunea Mamaia, locul unde an de an, cu ocazia Festivalului Internaţional al Dansului, Cântecului şi Portului Turco – Tătar, manifestare la care ţinea foarte mult, se reuneau tătari de pe toate meleagurile lumii.

Deputatul Aledin Amet şi fostul preşedinte Agiacai Saladin au făcut echipă la conducerea uniunii în mandatul 2004 – 2008, relaţia lor bazându-se pe respect reciproc şi susţinere de ambele părţi.

Agiacai Saladin s-a stins din viaţă fulgerător la data de 3 decembrie 2010.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.