„Piri Reis” – o expoziție „dedicată patrimoniului universal” (galerie foto)

piri reis (9)Muzeul Marinei Române din Constanța găzduiește în această perioadă o expoziție inedită, dedicată marinei turce și celebrului amiral și cartograf al lui Suleyman Magnificul, Piri Reis. Expoziția, organizată de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” Constanța și Muzeul Marinei Române, cuprinde atât hărți, cât și alte imagini cu specific marinăresc, toate având explicații în limba română și fiind, astfel, accesibile și publicului majoritar.

De fapt, așa cum a ținut să precizeze și Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan, evenimentul a fost gândit a se adresa atât membrilor comunităților turcă și tătară, dar și populației majoritare. Cu prilejul deschiderii expoziției, organizatorii au prezentat impresii și teorii despre activitatea de cartograf a mareșalului otoman Piri Reis. „Expoziția se referă la patrimoniul universal”, a spus dr. Andreea Croitoru, expert Patrimoniu Naval, șef Secție Istoria Marinei, în timp ce directorul Centrului „Yunus Emre” Constanța a apreciat disponibilitatea instituției constănțene de a se implica în drularea acestui proiect.

 

Cine a fost Piri Reis?

În cadrul deschiderii oficiale a expoziției, eveniment care a avut loc joi, 20 noiembrie 2014, reprezentanții Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” Constanța au făcut și o scurtă prezentare a vieții și activității lui Piri Reis, prezentare pe care o redăm în continuare: „Amiralul otoman Piri Reis (1465-70, Gelibolu – 1554), a rămas în istorie ca fiind acela care a întocmit cea de-a doua hartă a lumii care include şi America  fiind renumit pentru hărțile și diagramele adunate în lucrarea intitulată Kitab-ı Bahriye (Carte de navigație). Pe lângă faptul că a fost un cartograf de valoare și un maestru al științelor marine, a fost și un amiral care și-a lăsat amprenta asupra istoriei marinei imperiului otoman.piri reis (5)

Piri Reis și unchiul său Kemal Reis, au fost timp de mai mulți ani pirați în Marea Mediterană. În anul 1486, în urma sprijinului solicitat de provincia Granada de la imperiul otoman, Piri Reis și unchiul său i-au condus cu navele pe musulmanii din provincia Granada în Africa de Nord între anii 1487-1493. Piri Reis a fost amiralul flotei otomane între anii 1499-1502 atunci când flota otomana încerca să-și impună supremația peste mări în fața flotei venețiene.

Piri Reis a notat toate locurile pe care le-a vazut și toate situațiile prin care a trecut pe o ciornă care mai târziu avea să devină lucrarea Kitab-i Bahriye (Cartea de navigație), primul ghid al marinei lumii.

După moartea unchiului său în anul 1511 Piri Reis se retrage in Gelibolu. Aici în 1513 a desenat prima hartă a lumii. Porțiunea conservata a hărții detaliază Ocenul Atlantic, Peninsula Iberica, Africa de Nord și Coasta de Est a Americii. Importanța istorică a hărții constă în revendicarea sa de a fi utilizat ca sursă hărțile lui Columb,de altfel pierdute. După expediție s-a restras în  Gelibolu pentru a scrie lucrarea Kitab-i Bahriye (Cartea de navigație), din notitele sale din timpul expediției.

Perioada de domnie a lui Suleyman Magnificul, a fost o perioadă a marilor cuceriri.Piri a participat în anul 1523 alături de flota otomană la campania de cucerire a insulei Rodos. În timpul expediției militare din Egipt  i-a câștigat admirația și sprijinul vizirului Ibrahim din Parga iar în 1526 i-a prezentat lucrarea Kitab-ı Bahriye lui Suleyman  Magnificul.

Viața lui Piri  Reis de până în anul 1526 poate fi urmarită în lucrarea Kitab-ı Bahriye. În anul 1528 a întocmit cea de-a doua hartă a lumii care include și America.

În anii ce au urmat, Piri Reis a îndeplinit mai multe funcții în imperiu. În această perioadă Piri este numit comandant al flotei otomane din Oceanul Indian. Și-a continuat cariera militară până la bătrânețe în Marea Arabiei, Marea Roșie și Golful Persic.

piri reis (11)Chiar dacă legenda prezintă moartea lui Piri Reis ca o consecință a sprijinului acordat Prințului Mustafa în lupta pentru tron, conform izvoarelor istorice adevărul se prezintă altfel.  Piri Reis, în ultima sa misiune de comandant în Egiptul Otoman, în timpul celei de a doua expediții din anul 1552, a fost întemnițat,  pentru că a lăsat  flota care necesita reparații și odihnă la Basra, și s-a întors în Egipt cu trei nave încărcate cu prada de război. Pentru că a lăsat flota la Basra, și nu i-a acordat Guvernatorului Kubat Pașa, tributul solicitat, dar și din cauza ambițiilor politice ale lui Mehmet PaşaGuvernator al Egiptului Otoman Piri Reis a fost condamnat la moarte în anul 1554.

Harta lui Piri Reis este prima hartă a lumii care cuprinde şi continentul american. Harta a fost elaborată în 1513 și cuprinde coastele de vest din Europa și Africa de Nord, dar și coasta de est a Americii de Sud. Aceasta a fost întocmită pe baza a nu mai puțin de douăzeci de hărți, dintre care și una care îi aparțiea lui Cristofor Columb și reprezintă un document istoric valoros care cuprinde numeroase informații geografice despre marinarii europeni și musulmani din sec. al XVI-lea.

Porțiunea conservata a hărții  amiralului otoman Piri Reis elaborată în 1528, reprezintă colțul nord-vestic al unei mari hărți și cuprinde coasta estică a Americii Centrale și anume Florida, partea nord-estică a Canadei și Groenlanda. Această porțiune a hărții oferite lui Suleyman Magnificul împreună cu Prima Hartă a Lumii elaborată în 1513 se găsesc la Muzeul Topkapi.

 Porțiunea conservata a hărții   are o dimensiune de 69 x 70 cm și a fost desenată pe piele de gazelă cu 8 culori distincte. Ca și prima hartă și cea de-a doua hartă a lui Piri Reis a fost realizată în stil portulan. Într-una din notițele de pe marginea hărții este specificat faptul că aceasta a fost elaborată de Piri Reis”.

 

Colaborare româno-turcă în domeniul academicpiri reis (1)„Sunt foarte mulțumit că Institutul „Yunus Emre” a adus această expoziție la Constanța. Piri Reis este un amiral care și-a pus amprenta pe istoria marinei turce în perioada sec. XV – XVI. Hărțile lumii elaborate de acesta sunt încă privite cu admirație, iar noi am vrut să prezentăm această mare personalitate atât cetățenilor din Constanța, cât și celor din comunitatea turco – tătară. Cele două țări aflate la Marea Neagră colaborează de mult timp în domeniul marinei. Una dintre aceste colaborări constă în a ne prezenta reciproc marile personalități din cadrul marinei. De acum încolo trebuie să dezvoltăm și relațiile academice în acest domeniu. Există, în acest sens, o colaborare frumoasă între Universitatea Maritimă „Piri Reis” din Turcia și Universitatea Maritimă Constanța. Noi sprijinim această colaborare și ne străduim ca această colaborare să continue. Să nu uităm că în istorie sunt tot felul de lecții de învățat, iar noi trebuie să învățăm tot timpul din acestea”, a declarat, la finalul evenimentului, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan.

Printre cei care au luat parte la deschiderea expoziției s-au aflat și subprefectul județului Constanța, Levent Accoium, și Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, Zeki Uysal.

 

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.