Peste 40 de participanți la Simpozionul Jurnaliștilor din Lumea Turcă. Cele 10 puncte ale Declarației de la Yalova

vizita primaria yalovaPeste 40 de jurnaliști din diferite colțuri ale lumii s-au întâlnit la Yalova, în perioada 21 – 23 iulie, la cea de-a IX-a ediție a Simpozionului Ziariștilor din Lumea Turcă. Manifestarea a fost organizată și de această dată de către YAFEM și a fost parte a amplelor manifestări prilejuite de derularea celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Cultural al Turcilor.

Printre temele abordate anul acesta s-au numărat: problematica turcilor din Siria și Irak, situația Crimeii, Turkistan-ul de Est (zona Uygurilor), armenii și revendicările lor, Genocidul din Karabag. S-a pus accent pe abordarea cât mai multor probleme ce țin de spațiul turcic, din Balcani până în Asia Centrală și din Orientul Mijlociu spre Caucaz.

Discuțiile au avut ca scop o cât mai bună promovare a tot ceea ce ține de lumea turcă, dar și prezentarea problemelor cu care aceasta se confruntă, în încercarea de a identifica potențiale soluții / rezolvări.

Cei mai mulți participanți au fost din Turcia, printre ei numărându-se jurnaliști atât din presa locală, cât și corespondenți ai unor publicații centrale: M. Kemal Sallı, Özkan Hüseyin, A. Türel Yener, Barıș Gür, Dr. R. Sadri Saygulları, Yusuf Deniz Inan, Ahmet Tüzün, Faruk Kırtay, Bülent Güler, Zeki Gürsu, Nuri Taner, Güngör Yavuzaslan. Din partea organizatorilor, au participat la discuții președintele YAFEM, Özer Koyuncu, Emir Șenol, Muhsin Sevencan și Fikret Kir. Bulgaria a fost reprezentată la ediția de anul acesta a Simpozionilor ziariștilor de către Rafet Bultürk și Nurten Remzi, din Macedonia au fost prezenți Cabir Doko, Elvin Hasan și Kürtaș Tecel, din Kazahstan au participat Selcen Küaüküstel și Nazia Joyamergenkızı. Din partea Rusiei, a participat la cele trei zile de dezbateri Malik Kerimov, din parte Afganistanului – M. Kemal Mahmud, din partea Belgiei – Bülent Gürçam, din partea Azerbaidjanului – Dr. Eldeniz Abaslı, în timp ce Nail Aytar a participat la simpozion ca reprezentant al presei din Crimeea, iar Dr. Șemsettin Küzeci a prezentat situația turcilor din Irak. Au mai participat reprezentanți din Yakutia – Anar Suleyeva și Agafia Zaharova și din Kırgızstan – Akmaral Sabatar. Din România, au participat la simpozion Ghiulten Abdula, Alina Vasiliu și Adina Bocai. În cea de-a doua zi a lucrărilor, cei peste 40 de participanți la simpozion împreună cu organizatorii au fost oaspeții primarului orașului Yalova, Vefa Salman.

La finalul celor trei zile de dezbateri, a fost redactată o Declarație a simpozionului de la Yalova, pe care o redăm integral în continuare:

„În cadrul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Cultural al Turcilor (YAFEM) organizat la Yalova, la Sala de Conferințe a Muzeului Orășenesc Yalova a avut loc în perioada 21-23 iulie 2015 cea de-a 9-a adunare a jurnaliștilor din lumea turcă, în cadrul căreia au fost abordate problemele de bază ale Spațiului Geografic Cultural Turc ce se întinde din Orientul Mijlociu în Caucaz și din Balcani până în Asia Centrală : Turkistanul de Est (Regiunea Autonomă Uygură), Crimeea, turcmenii din Siria și Irak, așa-zisele pretenții ale armenilor și genocidul din Karabah. În urma discursurilor, propunerilor, sigestiilor și consultărilor au fost luate următoarele hotărâri reunite sub titlul „Declarația de la Yalova”.eclarăm că scopul nostru principal este protejarea drepturilor culturale, sociale și educaționale ale comunităților turce din Spațiul Geografic Cultural Turc pe baza Declarației Universale a Drepturilor Omului.

  1. Declarăm că scopul nostru principal este protejarea drepturilor culturale, sociale și educaționale ale comunităților turce din Spațiul Geografic Cultural Turc pe baza Declarației Universale a Drepturilor Omului.
  2. S-a hotărât răspândirea limbii turce în Balcani, în special în România, Bulgaria, Bosnia, Macedonia, Kosovo și Grecia; încurajarea instituțiilor competente în vederea organizării cursurilor de limba turcă în taberele de refugiați din Afganistan, Pakistan, Irak și Siria precum și informarea opiniei publice prin intermediul mass-media.
  3. S-a hotărât desfășurarea de activități pentru încurajarea/sprijinirea limbii turce scrise și vorbite în Spațiul Geografic Cultural Turc, punerea la dispoziție a materialelor didactice necesare și transportul lor gratuit în locurilor unde vor fi organizate cursurile și la cursanți, întreprinderea demersurilor necesare în cadrul instituțiilor competente în vederea sprijinirii din toate punctele de vedere a revistelor și ziarelor de limbă turcă publicate în alfabetul latin, dezvoltarea cooperarării între universitățile din Turcia și cele din Lumea Turcă, atragerea prin intermediul mass-media a atenției persoanelor și instituțiilor competente.
  4. Dorim încetarea cenzurii împotriva mass-mediei din Lumea Turcă, sprijinirea informării opiniei publice prin toate mijloacele în privința protejării libertății de exprimare, a dreptului de a face știri și a dreptului la confidențialitate a lucrătorilor din media; în acest context ne așteptăm ca persoanele și instituțiile care se ocupă cu cenzura în spațiul euroasiatic să fie imparțiale și obiective.
  5. S-a decis că este potrivit ca opinia publică să fie informată cu privire la problemele și cerințele umanitare din zonele Turkmeneli din Irak, Bayır Bucak din Siria și Turkmen Sahra din Iran, din Crimeea anexată de Rusia, Regiunea Autonomă Uygură din Republica Populară Chineză (Turkistanul de Est), încetarea ocupației armene din Karabah sancționată și de Parlamentul Europei și ONU.
  6. S-a decis sprijinirea tuturor încercărilor de protejare a drepturilor etnicilor noștri din Crimeea, păstrarea tradițiilor și sărbătorirea zilelor naționale a acestora, încetarea interdicției activităților sociale și culturale a acestora și reîntoarcerea liderilor Mejlisului Național al Tătarilor Crimeeni în Crimeea; organizarea de campanii pentru încetarea interdicției de intrare în Crimeea a liderului național crimeean Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu și a apropiaților acestuia; de asemenea s-a decis organizarea de campanii pentru reluarea activității ziariștilor și organelor de presă cărora nu li s-a mai dat licență precum QHA (Agenția de știri crimeeană). televiziunea ATR, radioul Meydan, site-ul de știri 15 Minute.
  7. S-a decis sprijinirea și informarea comunităților cu privire la protejarea drepturilor turcmenilor care au fost nevoiți să își părăsească casele ca urmare a atacurilor ISIS din Irak zona Mosul-Telafer și Siria, înființarea de zone sigure pentru turcmeni, luarea de măsuri necesare pentru a da posibilitatea turcmenilor să se auto protejeze; să se acorde statutul de refugiați și turcmenilor care au fost nevoiți să vină în Turcia din Irak și Siria așa cum s-a întâmplat cu refugiații arabi și yazidiți, să li se faciliteze gratuitatea pentru serviciile medicale de urgență.
  8. Cea de-a 9-a adunare a jurnaliștilor din lumea turcă invită Republica Populară Chineză să adopte o politică mai umană și înțelegătoare față de cei aproape 30 de milioane de etnici de-ai noștri din Turkistanul de Est, să se rezolve problemele acestora precum interdicția de naștere, avortul obligatoriu, segregarea rasială, restricțiile de călătorie, interdicțiile cu privire la credință, umilința și injuriile aduse acestora, asimilarea etnicilor noștri prin colonizarea de chinezi care cauzează conflictele din comunitate, încetarea expropierilor pământurilor mănoase din Turkistanul de Est și împărțirea lor coloniștilor chinezi; cerem acordarea unei amnistii generale speciale pentru toți poeții, scriitorii, ziariștii și în mod special pentru Ilham Tohti, închiși pentru scrierile și ideile lor, învățământ în limba turcă (uigură, kazahă, kirgiză) de la școala primară până la uiversitate; aplicarea drepturilor menționate în Constituție, anularea tuturor proceselor din ultimii 10 ani și reluarea acestora cu participarea unor observatori străini.
  9. ADUNAREA JURNALIȘTILOR DIN LUMEA TURCĂYAFEM protestează împotriva calomniilor nefondate și urii pe care diaspora armeană o promovează în opinia publică mondială și îi invită pe armenii rasiști care acuză poporul turc pe nedrept și fără probe să se confrunte cu propriile fapte. Reamintim în fața opiniei publice mondiale cetățenilor noștri armeni cu care conviețuim în Anatolia să nu dea ascultare propagandei plină de ură a diasporei armene rasiste ca în 1915 și să adopte un comportament responsabil.
  10. ADUNAREA JURNALIȘTILOR DIN LUMEA TURCĂ organizată de YAFEM, care își propune coordonarea de activități de lobby în țările în care trăiesc jurnaliști din lumea turcă prin intermediul presei locale, naționale și internaționale, dorește începerea activității „Pachetului de știri din Lumea Turcă”, pregătit de Anadolu Ajansı (Agenția de știri anatoliană) în cel mai scurt timp.”

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.