Nawrez Bayramı Qayırlı Bolsın!

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat, în cadrul mai multor filiale locale, o serie de manifestări dedicate Sărbătorii venirii primăverii – Nawrez-ul.

Prima activitate dedicată Sărbătorii venirii primăverii a avut loc la Murfatlar, miercuri, 21 martie, zi în care în lumea turcică se sărbătorește Nawrezul. Au urmat în zilele următoare activități la Techirghiol, Tulcea, Constanța, Medgidia, Mangalia. În cadrul evenimentelor, copiii care frecventează cursurile Școlii Comunitare din cadrul UDTTMR au recitat poezii dedicate primăverii, iar ansamblurile uniunii au prezentat dansuri tradiționale tătărești. Nu a lipsit nici tradiționalul colind de Nawrez, interpretat, de asemenea, de elevii Școlii Comunitare, încheiat cu tradiționala urare „Nawrez Bayramı Qayırlı Bolsın!”, iar despre semnificația acestei sărbători au vorbit prof. Ghiuner Akmolla, prof. Neriman Ibraim, drd. Metin Omer.

Nawrezul este o sărbătoare a cărei vechime depăşeşte 5.000 de ani şi este considerată „ziua cea nouă”, când dă colţul ierbii, vremea se încălzeşte şi întreaga natură se trezeşte la o nouă viaţă. Altfel spus începe un an nou. Numeroase legende s-au ţesut de-a lungul timpului pe marginea semnificaţiilor acestei sărbători. Dintre ele, cea mai cunoscută este legenda Erghenekonului. Potrivit acesteia, în urmă cu mii de ani, datorită unei catastrofe naturale, oamenii au rămas închişi între zidurile unor munţi foarte înalţi, imposibil de escaladat. În faţa acestei situaţii nu puteau face altceva decât să-şi continue viaţa. În acest spaţiu în care s-au stabilit involuntar ei au găsit zăcăminte de cărbuni şi minereuri pe care le-au prelucrat, au crescut animale, ducând astfel o viaţă normală. Legenda spune că tot exploatând minereurile, peretele muntelui s-a subţiat şi un lup a fost văzut ieşind. I-au luat urma lupului şi mare le-a fost mirarea şi bucuria că au putut să iasă şi ei prin acel loc. Acea zi a corespuns cu ziua de 21 martie.

Săritul peste foc, aruncatul frunzelor de măslin în apa mării, serbări câmpeneşti, dar şi vopsitul ouălor şi grâul încolţit, toate acestea sunt obiceiuri ce ţin de sărbătorirea Nawrez-ului.

Un loc aparte îl ocupă şi colindul, tradiţie care se păstrează şi astăzi la turcii şi tătarii din Dobrogea. De asemenea, se obişnuieşte ca la colindat copiii să plece cu o creangă pe care o împodobesc cu batiste sau marame de diferite culori, lucrate manual.

Această sărbătoare este celebrată în fiecare an în mod special de către populația din lumea turcică.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.