Musulmanii își strigă nemulțumirea: „Comunismul nu ne-a făcut așa ceva și ne face regimul Mazăre!”

În timp ce problema Geamiei Hunchiar a ajuns subiect de discuții în cadrul recentei întrevederi de la Ankara dintre președintele Traian Băsescu și omologul său turc Abdullah Gül, la Constanța, situația devine tot mai critică.

Pentru că luptă din răsputeri să-și apere lăcașul de cult, pentru că își manifestă necontenit nemulțumirea față de ridicarea, cu girul autorităților locale, a clădirii din imediata apropiere a geamiei, pentru că apelează la toate pârghiile pentru a-și proba și apăra dreptatea, comunitatea musulmană se simte hărțuită de administrația locală constănțeană care, zilele trecute, și-a trimis oamenii să verifice autorizațiile de construcție pentru două anexe și pentru… dalele din curtea Geamiei Hunchiar.

 

„Conflict mizerabil cu comunitatea musulmană”

„Sunt șicanări marca Mazăre”, a catalogat muftiul Muurat Iusuf demersul pe care administrația locală l-a pus în practică miercuri, 14 decembrie, când doi polițiști locali au poposit în curtea Geamiei Hunchiar cerând pentru verificare autorizațiile pentru două anexe și pentru dalele din curte. „În loc să trimită oamenii să înceapă un conflict mizerabil cu comunitatea musulmană din România, domnul Mazăre ar trebui să caute întâi în arhive”, a declarat presei liderul religios al musulmanilor din România, care a menționat că pentru cele două corpuri intrate subit în atenția primăriei (unul dintre ele adăpostind toaletele și un altul camera de abluțiune) există autorizații. E drept că pentru pavele nu există documentul cu pricina, dar, în situația de față muftiul se gândește să scoată respetivele pietre ajutat fiind de membri din comunitatea sa. Și asta ca urmare a faptului că șeful Cultului Musulman refuză să plătească vreo amendă la actuala administrație locală constănțeană, catalogând posibilele sancțiuni în acest caz drept „amenzi nedrepte”.

„Îmi cer scuze față de constănțeni, dar nu voi plăti nicio amendă. Sunt amenzi nedrepte! Câți bani a alocat Primăria Constanța cultului musulman, de când este Radu Mazăre primar?”, a declarat Muurat Iusuf.

 

„Suntem mai români decât el!”

Descinderea oamenilor de la primărie care au căutat autorizații a fost văzută și de majoritatea membrilor comunității drept o răzbunare a primarului Radu Mazăre. Motivul răzbunării?! Încrâncenarea cu care luptă credincioșii musulmani să-și apere lăcașul de cult umbrit de ceva vreme, chiar cu girul primăriei, de o clădire a SC Cin Cin SRL.

„Ne aflăm într-o situația foarte critică și tensionată! Comunismul nu ne-a făcut așa ceva și ne face regimul Mazăre”, a spus Muurat Iusuf, care este decis să ducă această luptă până la capăt, în ciuda presiunilor care se pun pe el și pe comunitate. Așa cum au menționat și oficialii turci, miniștrii din Cabinetul de la Ankara sosiți până acum în vizită în județul Constanța, așa cum a menționat miercuri și Șeful Cultului Musulman din România, Geamia Hunchiar nu este doar un lăcaș de cult care aparține musulmanilor. Este un monument istoric care aparține Constanței și tuturor constănțenilor și care trebuie protejat indiferent de cultul căruia aparține. „Noi suntem mai români decât el (n.r. Radu Mazăre)!”, a spus muftiul Muurat Iusuf în acest sens.

 

„Dumnezeu nu doarme. Vom reuși!”

Miercuri, dis de dimineață, numeroși musulmani au sosit la geamie să-și strige nemulțumirea și să-și manifeste indignarea față de felul cum este tratată comunitatea din Constanța de către actuala administrație locală. „Astăzi cine are putere câștigă. Nu se ține cont de drepturi, nu se ține cont de cultură. Mai mult nu pot să vă spun. Însă Dumnezeu nu doarme. Vom reuși!”, a spus una dintre tătăroaicele prezente la protestul ad-hoc din curtea Geamiei.

Un alt credincios a explicat care este rostul celor două anexe vizate de control, precum și pe cel al dalelor din curtea geamiei.

Miercuri, în timp ce lumea își striga în zadar nemulțumirea în curtea geamiei, cei doi polițiști locali întocmeau o notă de constatare tocmai în incinta uneia dintre anexe, urmând ca în zilele următoare să se ia o decizie.

Încă de la începutul acestui conflict, prefectul Claudiu Iorga Palaz a promis comunității musulmane din Constanța că o va sprijini în demersul său de a-și proteja lăcașul de cult, apelând la toate pârghiile legale pentru a împiedica distrugerea monumentului istoric.

Potrivit unui comunicat de presă, ca urmare a cererii formulate de prefect, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța a notat litigiul dintre Prefectul Județului Constanța și Primarul Municipiului Constanța având ca obiect anularea autorizației de construire a imobilului aparținând SC Cin-Cin SRL, ridicat lângă Geamia Hunchiar. „Faptul că OCPI a notat acest litigiu înseamnă că imobilul în cauză nu este liber de sarcini, orice potențial cumpărător al acestuia fiind astfel informat cu privire la existența unui proces pe rol care se judecă de către Tribunalul Constanța”, a explicat Claudiu-Iorga Palaz.

 

Tentativă de manipulare

În toate declarațiile pe care le-au dat, polițiștii locali, sosiți miercuri, 14 decembrie, pentru a verifica autorizațiile de construcții, începeau prin a spune că se află acolo la sesizarea Prefecturii. Realitatea, așa cum a menționat și muftiul Muurat Iusuf în intervențiile sale, confirmată apoi și de cei doi trimiși ai Primăriei Constanța, este cu totul alta: „un petent”, cum au menționat polițiștii, SC Cin Cin SRL, după spusele muftiului, a depus două sesizări, dintre care una și la prefectură. Cum verificarea autorizațiilor de construcție cu pricina nu era de competența prefecturii, este lesne de înțeles că sesizarea a fost redirecționată către forul abilitat, în speță Primăria Constanța.

Așadar, sesizarea este a… PETENTULUI cu pricina, destinatarul fiind, fie și indirect, Primăria Constanța. Dincolo de tentativa de manipularea josnică pe care administrația locală se pare că o încearcă din nou în rândul comunității musulmane din Constanța, se ridică totuși întrebarea: de unde știa PETENTUL că nu există o autorizație pentru dalele din curtea Geamiei Hunchiar?

Așa cum am mai menționat într-un articol publicat pe site-ul nostru, cazul Geamiei Hunchiar a trezit și interesul unui cotidian care se editează la Zürich și se distribuie în toate țările germanofone.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.