Muftiul Muurat Iusuf: „România nu va fi niciodată un centru al Islamului”

Muftiul Muurat Iusuf„Proiectul construcției moscheii din București va fi în interesul tuturor cetățenilor români, iar România nu va fi niciodată un centru al Islamului”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Muftiul Muurat Iusuf.

Șeful Cultului Musulman din România a organizat astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a dorit să facă o serie de precizări cu privire la construcția centrului islamic din București, subiect care a genrat în ultima vreme numeroase discuții contradictorii, ultima declarație controversată în acest sens fiind cea a fostului președinte Traian Băsescu.

Potrivit muftiului Muurat Iusuf, proiectul de la București va cuprinde o moschee, o bibliotecă, două săli de curs unde copiii din comunitatea din București vor avea posibilitatea să învețe religia Islamică de la imami din cadrul Muftiatului Cultului Musulman din România, dar și o cantină socială la care vor servi masa zilnic aproximativ 100 de persoane, musulmandi, dar și creștini. Proiectul urmează a fi finanțat de statul turc, mai exact banii vor veni de la Diyanet (echivalentul Ministerului Cultelor din Turcia), prin Muftiatul Cultului Musulman din România. Terenul, pe care urmează a se face investiția în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, are o suprafață de 11.000 mp și a fost pus la dispoziție, pe o perioadă de 49 de ani, de către Guvernul României. „Nu am vrut ca banii pentru această investiție pentru comunitatea musulmană să-i luăm de la contribuabilul român și având în vedere că eu am studiat în Turcia și cunosc politica religioasă a acestei țări, ținând cont și de faptul că instituția noastră are o relație foarte bună cu Diyanetul, ne-am adresat oficialilor turci care au fost de acord cu acest proiect”, a mai spus muftiul.

Control asupra predicilor pe care le țin imamii

Așa cum a ținut să precizeze muftiul Muurat Iusuf, proiectul construirii unei astfel de geamii care să poată deservi aproximativ 1.500 de persoane este unul menit a răspunde cererii în acest domeniu în București. „În București, muftiatul are o singură moschee. Mai sunt însă altele care nu se subordonează instituției noastre. Prin construirea acestei noi moschei se dorește ca activitatea religioasă din Capitală să se desfășoare sub coordonarea Muftiatului Cultului Musulman din România, să avem control asupra predicilor pe care le țin imamii pentru comunitatea musulmană din București, acest proiect urmând a fi, astfel, în interesul tuturor cetățenilor acestui stat. România nu va fi niciodată un centru al Islamului și în România nu va fi niciodată o universitate teologică. Am luptat întotdeanua împotriva extinderii extremismului religios. Nu vrem ca acum să fim în mijlocul unui conflict politic. Vrem doar să ni se respecte drepturile și libertățile noastre”, a declarat Șeful Cultului Musulman din România.

Muftiul Muurat Iusuf a mai menționat că proiectul de derulează la reciprocitate între cele două state, Turcia alocând un teren pentru un cimitir creștin în Istanbul, în timp ce România a pus la dispoziția comunității musulmane de aici un teren pentru un cimitir în București și acesta pentru proiectul actual.

Cât despre faptul că moscheea care urmează a se construi la București ar urma să fie cea mai mare din Europa, muftiul a făcut precizarea că la momentul la care a făcut această declarație nu avea cunoștință că o altă moschee, finanțată tot de statul turc, ar urma să se construiască într-o altă capitală europeană, evitând să indice cu precizie marele oraș unde se va face investiția.

Ce a declarat Traian Băsescu?

Reamintim faptul că la sfârșitul săptămânii trecute, fostul președinte Traian Băsescu a făcut o serie de declarații cu privire la Hotărârea de Guvern prin care Executivul de la București a dat în folosință 11.000 mp, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea unei moschei de dimensiuni impresionante comparativ cu cele existente în prezent pe teritoriul țării noastre: „E o poveste care dacă n-ar fi tragică ar fi comică. În momentul în care islamismul se extinde către Balcani (…), prim-ministrul nostru (…) hotărăște să aprobe construcția celei mai mari moschei din Europa, pe lângă care să funcționeze o universitate pentru 6.000 de studenți. Nu există risc mai mare de securitate națională decât să aduci studenți musulmani în România și de aici să-i și exporți prin Europa (…) Cred că astfel de decizii sunt cel puțin nesăbuite, dacă nu antinaționale. (…) Avem o minoritate de 70.000 — 80.000 de musulmani în România, îi respectăm, au moschei la Constanța, au moschee în București, dacă vor să mai facă una mititică sunt bineveniți, dar să faci cea mai mare moschee din Europa și să creezi pe lângă ea o universitate pentru 6.000 de studenți islamiști mi se pare o exagerare, care trebuie să fie judecată de CSAT și sper ca un astfel de proiect să nu fie aprobat de statul român”, a declarat Traian Băsescu.

Citeste si...

Un raspuns

  1. muzechea says:

    chiorul ăla a vândut flota plus altele . ar trebui sa ne fie teama de politicieni ca ei au distrus tara nu de musulmani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.