Moscheea Regală Carol I – un secol de existenţă, marcat prin îndemn la toleranţă şi comunicare (galerie foto)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAReprezentanţi ai cultelor musulmane din mai multe state s-au reunit, la începutul lunii iunie, la Constanţa cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la oficierea primului serviciu religios în Moscheea Regală Carol I. În cadrul simpozionului cu tema „Islamul din România – Punte de legătură între Balcani şi lumea Euro-atlantică, convieţuire inter-religioasă în spiritul valorilor sacre ale celor trei mari religii monoteiste”, invitaţii au vorbit despre statutul comunităţilor musulmane în ţările din care proveneau, prezentând, totodată şi problemele existente cu scopul găsirii unor soluţii.

Hotelul Vega din staţiunea Mamaia a fost gazda simpozionului „Islamul din România – Punte de legătură între Balcani şi lumea Euro-atlantică, convieţuire inter-religioasă în spiritul valorilor sacre ale celor trei mari religii monoteiste”, organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la oficierea primului serviciu religios în Moscheea Regală Carol I.

Şi de data aceasta, ideea care s-a desprins din dezbateri a fost aceea că Dobrogea a fost şi este un model de convieţuire interetnică în România, valenţă care a făcut din ţara noastră un barometru în domeniul toleranţei şi în cel al interculturalităţii. În acest sens, şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, şi-a manifestat interesul, în numele instituţiei pe care o reprezintă, de a consolida relaţiile cu alte comunităţi musulmane din diferite state, dar şi cu celelalte culte religioase „fapt ce va contribui la o înţelegere mai bună a problemelor cu care se confruntăm fiecare dintre noi, un schimb de experienţă în ceea ce priveşte valorile culturale”. Şeful Cultului Musulman din România a precizat totodată că în România există cadrul legal necesar pentru dezvoltarea unei bune colaborări în plan religios, aici minorităţile, etnice şi religioase, deopotrivă, beneficiind de o serie de avantaje.

„Musulmanii adevăraţi nu au cum să fie fundamentalişti”

Primul dintre reprezentanţii religioşi prezenţi la simpozion care a luat cuvântul a fost Muftiul Greciei, Ibraim Şerif. Acesta a declarat că prin prisma istoriei, dar şi în actualul context, „România poate fi un exemplu pentru statele noi din Europa”. În ceea ce priveşte statutul comunităţii musulmane din Grecia, vorbitorul a declarat că în ţara de unde provine au existat anumite probleme, musulmanii de aici întâmpinând o serie de greutăţi. Cu toate acestea, aşa cum a declarat muftiul din Grecia, copiii învaţă atât limba greacă, cât şi limba turcă, merg la cursurile de Coran, organizate în aproximativ 200 de centre care funcţionează pe lângă geamii şi mare parte din comunitatea musulmană din Grecia ştie să citească Coranul în limba arabă. În Grecia, există, potrivit vorbitorului, 130 de geamii, mare parte dintre ele construite în perioada Imperiului Otoman. „Scopul nostru este ca în secolul XXI să putem ţine piept presiunilor fundamentalismului şi extremismului islamic. Ştim foarte bine că musulmanii adevăraţi nu au cum să fie fundamentalişti”, a conchis muftiul din Grecia.

„Suntem făcuţi dintr-un singur bărbat şi o singură femeie”

În aceeaşi notă de promovare a bunei înţelegeri între credincioşii de orice religie a rămas şi reprezentantul Consiliului Muftiilor din Rusia. „Mesajul lui Allah nu este ca noi să ne omorâm între noi, ci să luăm pilde unii de la alţii. Suntem cu toţii făcuţi dintr-un singur bărbat şi o singură femeie. Este adevărat că suntem de religii diferite, dar trebuie să ne înţelegem. Aşa cum spune şi Coranul, Creştinismul este cel mai apropiat de religia islamică. Astfel că, vă rog să propagăm în continuare această fraternitate între noi, musulmanii, dar şi între musulmani şi creştini”, a fost mesajul venit dinspre musulmanii din Rusia.

„Astăzi, când vorbim despre Islam, vorbim despre o provocare”

Din Slovenia, a participat la manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la oficierea primului serviciu religios în Moscheea Regală Carol I muftiul Negiat Gabus. „Astăzi, când vorbim despre Islam, vorbim despre o provocare”, a spus acesta. El a declarat că în Slovenia comunitatea musulmană intenţionează să construiască un centru islamic. „Este foarte bine că aţi conservat această moschee, este foarte important ca musulmanii să păstreze relaţia cu creştinii. În Balcani trebuie să continuăm această politică. Le voi spune tuturor că România merită să fie parte a Uniunii Europene. Venind în România, aproape că nu am crezut că vă bucuraţi de o astfel de libertate”, a mai spus vorbitorul din Slovenia.

Când în Muntenegru se dărâmau geamiile, în România, regele construia o moschee

„În ultimii trei ani au fost transformări deosebite în Muntenegru, unde 25% din populaţie este de religie islamică”, a spus, în intervenţia sa, muftiul din Muntenegru. „Pe vremea regatului, în Muntenegru se dărâmau geamiile şi seminariile, în timp ce în România regele construia o moschee. Noi abia anul acesta am reuşit să dăm prima generaţie de absolvenţi de seminar. Am pornit la drum în condiţii deosebit de grele, dar încercăm să ţinem pasul”, a mai spus acesta.

Vorbe şi fapte…

Din Viena şi Bulgaria, mesajele reprezentanţilor cultelor musulmane au făcut referire la o mai bună comunicare între oameni, îndemnându-i pe credincioşii de orice religie să-şi cunoască aproapele direct şi nu prin intermediul mass-media. „Dumnezeu ne-a creat diferit pentru a ne cunoaşte mai bine, iar eu vreau să-mi cunosc aproapele nu de la televizor, ci intrând în dialog direct cu el”, a spus muftiul Vienei, în timp ce cel al Bulgariei a menţionat importanţa dialogului comportamental care îl completează pe cel verbal. „România ne oferă exemplul cel mai bun în acest sens când, în vremea Regelui Carol I, toleranţa declarată verbal faţă de comunitatea musulmană s-a completat cu cel comportamental prin construirea unei moschei pentru această comunitate”, a declarat Şeful Cultului Musulman din Bulgaria.

„Credinţa trebuie să ne apropie, nu să ne învrăjbească!”

Seria manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la oficierea primului serviciu religios în Moscheea Regală Carol I a fost deschisă în dimineaţa zilei de 6 iunie, când în lăcaşul de cult au fost prezenţi numeroşi oaspeţi, oficiali români şi străini, dar şi membri ai comunităţii musulmane din Constanţa, prilej cu care s-au transmis mesaje, la ceas aniversar, şi s-a ţinut şi o slujbă. Din partea primului-ministru Victor Ponta, la eveniment a participat Victor Opaschi, secretar de stat în cadrul Secretariatului pentru Culte. Acesta a transmis mesajul premierului la ceas aniversar pentru lăcaşul de cult şi în acest moment deosebit de important pentru musulmanii din Dobrogea.

„Deşi statul este neutru din punct de vedere religios, el nu poate fi indiferent faţă de nevoile fiecărui cult în parte. Credincioşii sunt toţi cetăţeni ai României.Ştiu că statul nu poate acoperi toate nevoile cultelor religioase, dar acţionăm cu bună credinţă pentru a le satisface pe cele mai importante. Nu este permis să acceptăm atitudini discriminatorii din orice parte ar veni ele. Credinţa trebuie să ne apropie, nu să ne învrăjbească!”, a fost mesajul premierului care a asigurat, pe această cale, populaţia musulmană din ţara noastră că acelaşi sprijin şi deschidere ca şi până în prezent.

La ceas aniversar, au mai adresat mesaje comunităţii musulmane din România prefectul Eugen Bola, viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Monseniorul Ieronim Iacob, Vicar Episcopal, Paul Schwartz, vicepreşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, şi Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ömür Şölendil.

La finalul evenimentului, invitaţii, printre ei aflându-se şi reprezentanţi ai comunităţilor turcă şi tătară din România, ai unor instituţii publice, ai misiunilor diplomatice acreditaţi în România şi lideri musulmani din ţările balcanice, din Europa Centrală şi de Est, Federaţia Rusă şi alte state, au primit din partea organizatorilor plachete.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.