Minoritățile etnice din România, monitorizate de Consiliul Europei

Raportorii europeni sunt la a treia vizită de monitorizare a minorităților etnice din România

O delegaţie a Consiliului Europei se află în România în perioada 17-21 octombrie, în a treia vizită de monitorizare a aplicării de către România a Convenţiei Cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale.Vizita are loc după trimiterea la Strasbourg de către autorităţile române a celui de al treilea raport privind punerea în aplicare a Convenţiei – cadru, raport elaborat cu consultarea reprezentanţilor organizaţiilor minorităţilor naţionale, a ministerelor şi a altor instituţii.

În prima zi a vizitei de monitorizare membrii delegaţiei s-au întâlnit la Bucureşti cu lideri ai organizaţiilor Consiliului Minorităţilor Naţionale. Delegaţia este  formată din: Milena Klajner (Croaţia), Athanasia Spiliopoulou Akermark (Suedia), Edita Ziobiene (Lituania) membri ai Comitetului Consultativ şi Krzysztof  Zyman, Maria Moran, membri ai Secretariatului Convenţiei cadru pentru Protecţia minorităţilor naţionale de la Consiliul Europei.

În cadrul primei runde de convorbiri de la Bucureşti membrii delegației Consiliului Europei au adus în discuţie învăţământul în limba maternă şi modul în care influenţează noua lege a învăţământului, comunităţile etnice. Deputatul Attila Korodi, reprezentantul UDMR la discuţii, a spus că „noua lege a învăţământului  este

un element pozitiv şi certifică o evoluţie în plan politic, totuși, legea nu permite ca manualele să fie tipărite în Ungaria lucru care în opinia sa influenţează negativ procesul educaţional de predare a limbii maghiare”. Reprezentanţii comunităţii armene au subliniat că din cauza numărului mic de elevi nu există clase cu limba de predare armeană, Uniunea Armeană din România având în proiect învăţarea limbii armene la distanţă, modalitate de învăţare agreată şi de liderii Comunităţilor Evreieşti din România. Gheorghe Răducanu, reprezentantul Partidei Romilor Pro Europa a mărturisit că în prezent romii beneficiază de locuri speciale în instituţiile de  învăţământ din România, dar aceste locuri se ocupă în proporţie de 80%. Totuşi, 70% din aceştia reuşesc să absolve instituţii de învăţământ superior.

Reprezentantul UDTR, Ervin Ibraim, a menţionat că învăţământul în limba maternă se desfaşoară conform legii, la cursurile de limba turcă fiind înscriși 4500 de elevi. El a vorbit și despre sprijinul considerabil acordat de statul turc Colegiului Național ”Kemal Atatürk” din Medgidia, instituție care pregătește educatori, învățători și imami și care funcționează în baza unui protocol semnat între România și Turcia.

”Statul turc oferă anual burse de studiu în universităţi din Turcia”, a precizat Ervin Ibraim.

Delegaţia raportorilor  Convenţiei – cadru a mai avut întâlniri cu reprezentanţi ai minorităţilor etnice în Cluj şi Baia Mare.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.