Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin: „Ucraina nu va renunța niciodată să lupte pentru drepturile tătarilor crimeeni”

foto ucrainaParte a Ucrainei până în martie 2014, Crimeea se află astăzi în ograda Federației Ruse, în urma unei anexări forțate și contestate la nivel internațional. Congresul Mondial al Tătarilor Crimeeni de la Ankara, care s-a desfășurat în perioada 31 iulie – 2 august, a fost dedicat în exclusivitate problematicii Crimeii. Direct interesată de problema Crimeii este, în mod special, Ucraina, de la sânul căreia peninsula a fost smulsă cu forța. În contextul internațional actual, congresul de la Ankara a fost un bun prilej pentru politicieni să își (re)afirme poziția vizavi de acest subiect, iar printre liderii politici care au fost prezenți la deschiderea lucrărilor și au și luat cuvântul s-a numărat și ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin. Acesta a început prin a da citire mesajului președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko:

„Dragi prieteni, azi, îi salut pe toți cei care s-au adunat aici să îi reprezinte pe tătarii crimeeni și să lupte pentru drepturile lor. Sunt participanți din numeroase țări, în număr mare. Tătarii crimeeni au început să lupte pentru drepturile lor încă de când au revenit în Crimeea după deportare și au făcut acest lucru prin metode democratice, în granițele Ucrainei și tot timpul au fost nevoiți să lupte împotriva politicilor imperiale ale Kremlinului. Astăzi, în aceste condiții tragice, din nou ei își duc lupta cu ajutorul și în granițele Ucrainei. Din păcate, al doilea Congres al Tătarilor se desfășoară în condițiile în care Crimeea este anexată. Din păcate, în acest moment zeci de mii de oameni sunt nevoiți să părăsească Crimeea. Dar să știți un lucru: Ucraina nu va renunța niciodată să lupte pentru drepturile tătarilor crimeeni. Ucraina va face tot posibilul și va apela la toate instituțiile și organizațiile internaționale pentru a asigura reîntoarcerea conducerii tătarilor crimeeni în Crimeea. În acest moment Ucraina a creat o instituție care să se ocupe de drepturile tătarilor și aceasta este condusă de Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu și Refat Çubarov. Aș vrea să subliniez faptul că pentru noi este important sprijinul tuturor statelor, dar în mod special al Turciei, care a și trimis o delegație neoficială în Crimeea pentru a vedea situația de acolo. Aș vrea să mulțumesc tătarilor care trăiesc în întreaga lume pentru susținerea granițelor și independenței Ucrainei. Vă doresc tuturor succes și îmi exprim speranța într-un viitor mai bun”.

În continuare, ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a transmis și mesajul său, manifestându-și speranța că „vom reuși să învingem anexatorul rus împreună prin metode democratice”.

„Cei care au anexat Crimeea se tem de cei care nu sunt orbi, de aceea lovesc în ochi”

„Dragi prieteni, acest congres care adună membrii unui popor împărțiți în toată lumea nu se va rezuma doar la o dezbatere de idei. Sunt vremuri foarte grele! Sunt vremuri care lasă pe toată lumea în dubii: a înțelege sau a nu înțelege, a spune sau a nu spune, a deschide ochii sau a rămâne orb, a lupta sau a se preda. Cu puțin timp în urmă o delegație venită din Franța a vizitat Crimeea. Am vorbit cu mulți prieteni francezi și sunt împotriva acestei delegații. Dar câțiva oameni care au venit în Crimeea au închis ochii la toate nedreptățile de acolo și au fost foarte bine primiți de către cei care au anexat Crimeea. Recent un tânăr activist de 33 ani, Resat Ahmetov, care participase la un protest împotriva anexării a fost arestat, o bună perioadă nu s-a știut nimic de el, dar am aflat că a fost împușcat în ochi. Cei care au anexat se tem de cei care nu sunt orbi, de aceea lovesc în ochi. Azi îmi este foarte greu să vorbesc. Dar sunt multe lucruri de spus.

„Îmi cer scuze pentru că regimul de dinaintea noastră nu a acordat suficientă atenție tătarilor crimeeni”

Înainte de toate vreau să vă mulțumesc pentru sprijinul vostru și aș vrea să îmi cer și scuze pentru că regimul de dinaintea noastră nu a acordat suficientă atenție tătarilor crimeeni. Nu s-a acordat suficient sprijin și nu s-a colaborat suficient. Dar greșelile din trecut nu pot schimba adevărul de astăzi. Și adevărul de astăzi este că tătarii crimeeni și Ucraina trebuie să fie unul lângă altul, trebuie să se sprijine reciproc. Adevărul este că Crimeea nu poate exista fără Ucraina. Și adevărul este că Ucraina nu poate accepta niciodată anexarea Crimeii și nu poate uita niciodată evenimentul din martie 2014. În fața nedreptăților sau a încercărilor de a impune legea de către niște oameni care nu cunosc legea am simțit că îmi bate o inimă de tătar crimeean. Astăzi împărțim același trup, același suflet, aceeași suferință. Noi toți suntem niște oameni care am fost deportați din propria țară. (min. 51) Ucraina nu va accepta niciodată anexarea unor teritorii care îi aparțin. Anexarea Crimeii este trecătoare deoarece este în afara legii. Această anexare este cea mai gravă încălcare a legilor internaționale de după al Doilea Război Mondial și toată lumea știe acest lucru. Și Turcia are aceeași atitudine ca și Ucraina, cele două țări fiind parteneri strategici.

„În Crimeea se petrec răpiri, se petrec crime”

Aș vrea să mulțumesc conducerii Turciei care tot timpul ne-a fost alături și s-a declarat împotriva anexării. Suntem de acord și apreciem opiniile delegației neoficiale trimise de Turcia în Crimeea. Organizațiile internaționale au susținut Ucraina și au adoptat măsuri importante împotriva anexatorilor. Sunt convins și o să lupt pentru asta, ca aceste măsuri să continue până ce anexarea Crimeii va înceta. Dragi prieteni, anul trecut Parlamentul Ucrainei a adoptat legea pentru protejarea limbii, culturii și identității tătarilor crimeeni. În același timp, luptăm împotriva nedreptăților făcute de către anexatori împotriva tătarilor crimeeni. Printre ultimele nedreptăți făcute aș vrea să amintesc piedicile puse unor membri ai Mejlisului din Crimeea să participe la acest congres. Este o mare problemă că lumea nu știe că în Crimeea se petrec răpiri, se petrec crime. Cu siguranță participanții la congres or să pună și această problemă. În ciuda acțiunilor Rusiei, Ucraina a găsit resurse să îi ajute economic și social pe tătarii crimeeni. În continuare trebuie ca acțiunile noastre să se îndrepte înspre ajutorarea tătarilor crimeeni.

„Vom lupta până la sfârșit”

Dragi prieteni, în limba tătară kaytarma înseamnă „întoarcere”. Și filmul care are ca subiect deportarea tătarilor din 1944 poartă același nume: „Kaytarma”. Din păcate cele ce se petrec în film sunt încă actuale. Dacă vă amintiți ultimele scene din film, într-un vagon murdar de marfă, femei și bărbați așteaptă să fie deportați. În acest vagon murdar o femeie gravidă dă naștere unui copil pe care îl numește Kaytarma. Parafrazând filmul și istoria, Crimeea se va întoarce la Ucraina. O să rezistăm până la sfârșit împotriva anexatorilor și o să ne reconstruim țara. Și în această nouă țară toți cetățenii care fac parte din orice etnie, orice rasă, vor trăi împreună și se vor respecta. Pentru asta vom lupta până la sfârșit. Le doresc succes tuturor participanților la acest congres și sper că vom reuși să învingem anexatorul rus împreună prin metode democratice!”

(Traducerea și adaptarea: Drd. Metin OMER)

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.