Mesajul Președintelui Erdoğan cu prilejul Zilei Turciei a ajuns și la Constanța

IMG_2786Numeroși oaspeți au participat joi, 29 octombrie, la recepția oferită de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța cu prilejul Zilei Naționale a Turciei. Autorități ale județului Constanța și Tulcea, diplomați, oameni de afaceri, cetățeni turci stabiliți în România, dar și membri ai comunităților turcă și tătară din țata noastră au marcat cea de-a 92-a aniversare a statului turc modern.

Evenimentul a început într-o notă inedită: pentru prima dată la o recepție oferită de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța cu prilejul Zilei Naționale s-a dat citire, în limba turcă, mesajului președintelui Recep Tayyip Erdoğan, transmis către toată diaspora cu acest prilej. Potrivit Consulului General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan, unul dintre obiectivele acestui mesaj a fost de a-i uni pe cetățenii turci din diaspora.

„Transmiterea mesajului președintelui cu astfel de prilejuri este o hotărâre recentă, o practică recentă în Turcia, pe care am adoptat-o și noi. Republica Turcia a fost fondată în vremuri foarte grele, a devenit un stat puternic datorită unității poporului și ne dorim ca împreună, atât cetățenii turci din interiorul granițelor Turciei, cât și cei din străinătate, să își păstreze unitatea pentru a putea atinge împreună obiectivele pentru anul 2023: a 100-a aniversare a Republicii”, a declarat Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan.

IMG_2792La rândul său, diplomatul turc acreditat la Constanța a adresat un mesaj de bun venit oaspeților, punctând, totodată, și câteva idei cu privire la semnificația zilei de 29 octombrie pentru poporul turc, mai apoi referitor la politica Turciei, dar și la comunitățile turcă și tătară din țara noastră.

„Dezvoltarea în cei 92 de ani de existență a republicii noastre, fondată la 29 octombrie 1923 de marele nostru lider Mustafa Kemal Ataturk, este pentru noi un motiv de mândrie și bucurie. În prezent, Turcia și-a asumat un rol important în asigurarea păcii și stabilității regionale. Continuăm relațiile cu țările vecine bazate pe prietenie și avantaj reciproc. În acest sens relațiile noastre cu România se află la un nivel deosebit. Parteneriatul strategic dintre țările noastre a dus la consolidarea relațiilor pe care le aveam și a deschis noi posibilități de cooperare. Dorința noastră este ca țările și popoarele noastre să se dezvolte împreună pe baza unei viziuni comune. Etnicii turci și tătari din România, în special cei din zona Dobrogei, reprezintă o legătură importantă, un factor important în relațiile dintre țările noastre. Etnicii noștri se bucură aici de drepturi politice, sociale, culturale și nu numai. Pentru noi este un motiv de bucurie. Doresc să-mi exprim încă o dată bucuria de a-mi desfășura activitatea aici, în această Constanță multiculturală, unde etnicii turci și tătari trăiesc în armonie cu alte grupuri etnice și religioase”, a declarat Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan.

IMG_2794Mesajul Instituției Prefectului Județului Constanța a fost transmis de subprefectul Levent Accoium, în timp ce primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, prezent la eveniment, a adresat și el un mesaj de felicitare poporului și statului turc.

Momentul discursurilor a fost urmat de unul artistic, susținut de trupa „Anton Pann”.

Nu au lipsit nici oaspeții de seamă printre ei numărându-se prefectul județului Tulcea, Marin Bădiță, reprezentanți ai deconcentratelor constănțene, reprezentanți ai Universității „Ovidius”, numeroși oameni de afaceri turci care își desfășoară activitatea în zona Dobrogei, dar și Consulul General al Federației Ruse la Constanța, Vladimir Volkov, și viceconsulul Vladimir Neceaev. Nu au lipsit nici reprezentanții Uniunii Democrate Turce din România și ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România.

Citeste si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.