Mesajele oficialilor români și americani cu prilejul Zilei Holocaustului

Ministrul Bogdan Aurescu - Ziua Holocaustului 2015

Sursa foto: www.mae.ro

Prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, ziua de 9 octombrie a fost declarată oficial în România „Ziua Holocaustului”.

Astfel că, începând din 2004, an de an, autoritățile române organizează manifestări dedicate memoriei Holocaustului, manifestări la care iau parte și oficiali străini, diplomați acreditați în țara noastră.

România preia Președinția „Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului” în 2016

Prezentăm în continuare mesajul Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, adresat anul acesta, cu prilejul comemorării victimelor Holocaustului:

„Amintindu-ne de victimele Holocaustului din România marcăm începutul, nu sfârșitul, responsabilității noastre în asumarea istoriei recente, astfel încât tragedia victimelor Holocaustului să nu se mai repete vreodată. Ministerul Afacerilor Externe susţine pe deplin eforturile de educare a tinerei generaţii în spiritul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, astfel încât acestea să înțeleagă consecințele acțiunilor discriminatorii, antisemite şi rasiste.

Comemorarea zilei de 9 octombrie marchează asumarea conștientă și sinceră a unui episod dureros al istoriei naționale. Ziua Națională pentru comemorarea Holocaustului din România este un moment de reflecție pentru noi toți, un prilej de a medita asupra consecințelor tragice ale manifestărilor extremiste asupra relațiilor comunitare și a valorilor solidarității umane, asupra perenității democrației, a legalității și a respectării drepturilor și libertăților fundamentale.

Memoria Holocaustului este și unul din subiectele principale abordate în cadrul dezbaterilor interne ale organizației Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA), a cărei președinție va fi exercitată de România în anul 2016. Preluarea de către România a Președinției organizației IHRA în 2016 este expresia recunoașterii eforturilor autorităţilor române de a păstra memoria Holocaustului prin intermediul instrumentelor legale şi administrative dezvoltate la nivel național şi local, inclusiv prin colaborarea cu societatea civilă şi organizațiile evreieşti din țară și de peste hotare. Am încrederea deplină că țara noastră va contribui semnificativ la implementarea mandatului acestei organizații: promovarea educaţiei, comemorării şi cercetării Holocaustului.”

„Aceste victime nu erau oameni fără chip sau necunoscuţi”

Ambasadorul SUA Hans Klemm - Ziua Holocaustului 2015

Sursa foto: romania.usembassy.gov

Prezent la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului, Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a adresat următorul mesaj:

„Ne aflăm astăzi aici pentru a-i comemora pe românii victime ale Holocaustului. Acest uriaş act de barbarie şi crimă a avut o amplitudine nemaiîntâlnită. Cu certitudine şi determinare, guverne şi oameni au canalizat îngrozitoarea putere a urei şi intoleranţei într-un mecanism distructiv, al cărui scop era exterminarea unui întreg popor şi a unei întregi culturi. Genocidul era unicul scop al acestui mecanism.

Astăzi comemorăm şi deportarea forţată a evreilor români în Transnistria. Acest act autorizat de regimul Antonescu a marcat începutul uneia dintre cele mai îngrozitoare etape din istoria României, nu doar pentru evrei, ci şi pentru romi şi alte minorităţi. Sute de mii de oameni au pierit. Aceste victime nu erau oameni fără chip sau necunoscuţi. Fiecare dintre ei era tatăl, mama, fiul, fiica, prietenul sau apropiatul cuiva.

Ne aflăm astăzi aici pentru a ne aminti de acele victime şi pentru a le plânge, pentru a ne aminti de barbaria Holocaustului şi pentru a o respinge. Amintirea ne face mai puternici. Amintindu-ne ororile Holocaustului putem face eforturi să împiedicăm asemenea atrocităţi în viitor. Căci niciodată nu trebuie să se permită repetarea lor.

Este dificil pentru orice democraţie să accepte moştenirea unei cruzimi de nedescris. Însă trebuie să rezistăm tentaţiei de a ne ascunde de adevărurile dificile. Aşa cum spunea câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, „amintirea oferă o dimensiune etică tuturor eforturilor şi aspiraţiilor”. Comemorarea face poporul şi instituţiile noastre democratice mai puternice. Astăzi ne amintim ororile Holocaustului ca să nu le mai repetăm niciodată.

Adresându-mă României, aplaud măsurile pe care le ia pentru recunoaşterea acestui capitol tragic din istoria sa. Şi îi îndemn pe toţi românii, în special pe tineri, să studieze atent această istorie şi să nu uite niciodată cele petrecute. Vă mulţumesc.”

Citeste si...

Un raspuns

  1. Ora Exacta says:

    Uitandu-ma pe netul romanesc iata ca am gasit pe pagina dvs..
    Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de
    pe acest sait si va urez cat mai mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.